Η Λωρίδα της Γάζας έχει κοπεί στη μέση, με τον ισραηλινό στρατό να περικυκλώνει την πόλη της Γάζας για να ξεριζώσει το «κακό», να εξοντώσει δηλαδή τη Χαμάς.
Όταν άρχισαν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν εντολή να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα για ασφάλεια. Αλλά όταν έφτασαν στην Χαν Γιούνις, ήρθαν αντιμέτωποι και πάλι με συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις. Οι άμαχοι του παλαιστινιακού θύλακα είναι απολύτως παγιδευμένοι. «Κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών» διαμηνύει συνεχώς ο ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει από προσώπου την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία πριν από ένα μήνα σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και πήρε ομήρους περίπου 240 ανθρώπους. Η στρατηγική του Ισραήλ εστιάζει σε μία εκστρατεία βομβαρδισμών εξαιρετικής αγριότητας, ακόμη και κοντά σε νοσοκομεία (τα οποία όπως καταγγέλει έχει μετατρέψει σε κρυσφήγετα η Χαμάς). Οι βομβαρδισμοί σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους και έχουν καταστήσει τη Γάζα αφόρητη για τους ζωντανούς.
Παιδιά με τα ονόματα χαραγμένα σε πόδια και κοιλιές, δεκάδες ομαδικοί τάφοι
Τουλάχιστον 4.000 από τους νεκρούς είναι παιδιά. Πολλοί εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια που δημιουργούνται από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Τα παιδιά φτάνουν στα νοσοκομεία με τα ονόματά τους χαραγμένα στα χέρια, τα πόδια και τις κοιλιές τους για να μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει αν οι γονείς τους δεν επιβιώσουν. Δεκάδες θάβονται σε ομαδικούς τάφους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι αριθμοί των νεκρών στη Γάζα δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα και δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και ενεργών μελών της Χαμάς. Ωστόσο οι οργανώσεις αρωγής που δραστηριοπούνται στην περιοχή θεωρούν ότι είναι σχετικά ακριβείς, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χαμάς τους φουσκώνει. Σε απάντηση, οι αρχές στη Γάζα δημοσίευσαν τα ονόματα των νεκρών μαζί με τους αριθμούς ταυτότητάς τους. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων σκοτώθηκαν στο βορρά, αλλά οι υπόλοιποι σε μέρη που υποτίθεται ότι ήταν ασφαλή.
Οι κάτοικοι της Γάζας που μίλησαν στο Bloomberg είπαν ότι έπρεπε να κάνουν υπολογισμούς σχετικά με την ασφάλειά τους σε ένα μέρος όπου οι προμήθειες τροφής και νερού μειώνονται ραγδαία. Ενώ στις 6 Νοεμβρίου τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 451 φορτηγά βοήθειας επετράπη να εισέλθουν τις εβδομάδες από την έναρξη των εχθροπραξιών, στον πολιορκημένο θύλακα που βασίζεται σε τέτοιες δωρεές για να επιβιώσει, σε σύγκριση με τα 500 που έκαναν παραδόσεις καθημερινά πριν από τον πόλεμο — και ούτε ένα δεν μετέφερε καύσιμα. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς έχει στη διάθεσή της 500.000 λίτρα καυσίμων, τα οποία κρατάει για τις δικές της δραστηριότητες αντί να προμηθεύει τα νοσοκομεία.
Προβληματισμός και στις ΗΠΑ
Μετά το τετραήμερο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Washington Post ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς ήταν υπερβολικά σφοδρή, κόστισε πάρα πολλά θύματα αμάχων και δεν είχε συνεκτικό τελικό στόχο. Ο Μπλίνκεν ωστόσο δεν μπόρεσε να ασκήσει αρκετή επιρροή στο Ισραήλ ώστε να αλλάξει την πορεία του.
«Για τόσους πολλούς απλούς πολίτες της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς, αυτός δεν είναι ο δικός τους αγώνας. Ωστόσο, έχουν παγιδευτεί σε αυτόν. Η εύρεση τρόπου διαφυγής από τις βόμβες του Ισραήλ έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο στρατός του προχώρησε δυτικά κάτω από χαλάζι βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο. Και με τους πυραύλους να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές σε όλο το μήκος τους, οι άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν πού να πάνε και δεν έχουν κανένα μέσο για να φτάσουν εκεί» μεταδίδει το Bloomberg.