Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε τις ρωσικές δυνάμεις στην ετήσια λίστα των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά την διάρκεια συγκρούσεων, κατηγορώντας τη Μόσχα για τη δολοφονία αγοριών και κοριτσιών και επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία στην Ουκρανία.
Σε έκθεσή του που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου χθες, η Ρωσία και «συμμαχικές» της δυνάμεις κατηγορούνται για τους θανάτους των 136 από τα 477 παιδιά που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία το 2022 (80 θάνατοι αποδίδονται στις ουκρανικές δυνάμεις).
Σχολιάζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξ ονόματος του οποίου καταρτίστηκε το κείμενο, δήλωσε οκαρισμένος» για τους αριθμούς αυτούς, για τον «υψηλό αριθμό επιθέσεων εναντίον σχολείων, νοσοκομείων και προστατευόμενου προσωπικού», για τους «ακρωτηριασμούς παιδιών», που έφθασαν τους 909 (518 αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις, 175 στις ουκρανικές).
Το κείμενο σημειώνει πάντως ότι οι ρωσικές αρχές συζητούν με τον ΟΗΕ για τα ζητήματά αυτά και απαιτεί να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις τους να προστατεύουν τα παιδιά», και να σταματήσει η χρήση «σχολείων και νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν συμπεριλαμβάνονται στον «κατάλογο της ντροπής», όμως η έκθεση προειδοποιεί το Κίεβο λόγω του μεγάλου αριθμού «παιδιών που σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν σε επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων» και ο Γκουτέρες τονίζει πως θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη της κατάστασης «στην επόμενη έκθεσή μου».
Εκτός λίστας το Ισραήλ- 42 νεκρά παιδιά στην Παλαιστίνη
Η έκθεση του ΟΗΕ δεν συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής», με τα κράτη που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στις ένοπλες συρράξεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ άσκησαν σθεναρή επίθεση στον διεθνή οργανισμό για να αποτραπεί αυτό και οι διατυπώσεις του κειμένου να μετριαστούν όσο ήταν δυνατό.
Πάντως ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ πως σκότωσε 42 παιδιά στην Παλαιστίνη το 2022, τα περισσότερα από τα οποία έχασαν τη ζωή τους από πυρά του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού,
Ο Γκουτέρες ανέφερε πως είναι «βαθιά ανήσυχος», όχι μόνο για τον αριθμό των παιδιών που «σκοτώθηκαν και ακρωτηριάστηκαν», αλλά και για τον αριθμό αυτών που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Σημείωσε πάντως πως ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν μειώθηκε (ήταν 78 το 2021).
Ο αριθμός των παιδιών που ακρωτηριάστηκαν στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης πέρυσι έφθασε τα 524 (517 στην Παλαιστίνη, 7 στο Ισραήλ).
Κατάφωρες παραβιάσεις και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες
Γενικότερα, το κείμενο αναφέρεται σε κατάφωρες παραβιάσεις μεγάλου εύρους και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες (ΛΔ Κονγκό, Σομαλία, Συρία…).
Στη ΛΔ Κονγκό, οι αντάρτες του M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») προστέθηκαν στη «λίστα της ντροπής», στην οποία βρίσκονταν ήδη οι ADF («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις») και η CODECO.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην Αϊτή, μεγάλο μέρος της οποίας λυμαίνονται συμμορίες, και τον Νίγηρα, όπου δρουν «ένοπλες οργανώσεις» τζιχαντιστών, κράτη που προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία και αναμένεται να συμπεριληφθούν στην προσεχή έκθεση.
Σχολιάζοντας την έκθεση, η Τζο Μπέκερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι συμπεριλήφθηκε η Ρωσία στον «κατάλογο της ντροπής», που σημαίνει ότι «ο Γενικός Γραμματέας την καθιστά υπόλογη για τις φρικτές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών» που διαπράττει στον πόλεμο, ωστόσο επέκρινε το ότι το Ισραήλ έμεινε εκτός.
«Ο δισταγμός [σ.σ. του ΓΓ του ΟΗΕ], τη μια χρονιά μετά την άλλη, να καταστήσει υπεύθυνο το Ισραήλ για τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών» που διαπράττει είναι «αντιπαραγωγικός», εξήγησε η κυρία Μπέκερ της HRW, υποστηρίζοντας πως στην πράξη «ενθαρρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον παιδιών» στην Παλαιστίνη.