19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:00

Λευκός Οίκος: Ανακοίνωσε παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Covid-19 στις 12 Μαΐου

Μια παγκόσμια σύνοδος κορυφής προκειμένου να τεθεί τέλος στην επιδημία της Covid-19 και να υπάρξει προετοιμασία για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η σύνοδος, που θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου, θα συμπροεδρεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, επικεφαλής αυτή την περίοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), την Ινδονησία, επικεφαλής της G20, τη Σενεγάλη, επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, και το Μπελίζ, επικεφαλής της Caricom (των χωρών της Καραϊβικής).

“Η σύνοδος κορυφής θα αυξήσει τις συλλογικές προσπάθειές μας προκειμένου να τεθεί τέλος στην οξεία φάση της επιδημίας της Covid-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία”, ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.

Θα είναι η δεύτερη παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία, αφότου ξεκίνησε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διοργανώσει μια παρόμοια σύνοδο κορυφής στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 κατά την οποία είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ποσοστών εμβολιασμού στον κόσμο.

Και σήμερα, αν και το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 έχει σαφώς μειωθεί στον κόσμο, η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα της παραλλαγής Όμικρον, εμποδίζει πολλές χώρες να άρουν τους περιορισμούς, ξεκινώντας από την Κίνα όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να τελούν υπό περιορισμό.

Η αμερικανική κυβέρνηση και εκείνες των χωρών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, θέλουν επίσης να διατηρήσουν το αίσθημα του επείγοντος απέναντι στην επιδημία. “Πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Μαΐου καλούμε τους ηγέτες του πλανήτη, τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις και να προσφέρουν λύσεις για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να σωθούν ζωές τώρα και να οικοδομηθεί μια καλύτερη υγειονομική ασφάλεια παντού στον κόσμο”, προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

“Η εμφάνιση και η εξάπλωση νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, ενίσχυσαν την ανάγκη για μια νέα στρατηγική που θα αποσκοπεί στον έλεγχο της Covid-19”, πρόσθεσε.

Και, αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη, αν και πιο μολυσματική, οι χώρες που διοργανώνουν αυτή τη σύνοδο κορυφής εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να γίνουν τα πάντα προκειμένου νέες υγειονομικές καταστροφές να μην καταλάβουν εξαπίνης τον κόσμο.

“Ξέρουμε πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε τώρα για να οικοδομήσουμε, να σταθεροποιήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την παγκόσμια ικανότητα την οποία έχουμε ανάγκη, όχι μόνο απέναντι στις παραλλαγές της Covid-19, αλλά και απέναντι σε άλλες υγειονομικές κρίσεις”, προειδοποιούν.

Η ασθένεια της Covid-19 είναι μακράν του να έχει γίνει ενδημική και μπορεί ακόμη να προκαλέσει “μεγάλες επιδημίες”, είχαν δηλώσει την Πέμπτη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω αυτής της πανδημίας, θα θέλαμε όλοι να μην συνέβαινε αυτό, αλλά δεν είμαστε σε ένα ενδημικό στάδιο”, είχε δηλώσει η αξιωματούχος για τη μάχη κατά της Covid στον Π.Ο.Υ., Μαρία βαν Κέρχοφ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!