Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό αίτημα αφορούσε τη δημοσίευση από τον 49χρονο Αυστραλό ακτιβιστή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων αναφορικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ το 2010 και το 2011.
Οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Ασάνζ βοήθησε την πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να παραβιάσει το νόμο περί κατασκοπείας, ότι ήταν συνένοχος στην παραβίαση υπολογιστών και ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών με τις δημοσιεύσεις. Του έχουν απαγγείλει συνολικά 17 κατηγορίες που επισύρουν συνολική ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ αντέτειναν ότι η δίωξη ήταν πολιτικά υποκινούμενη καθώς το Wikileaks αποκάλυψε αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ.
Η απόφαση αναγνώστηκε το πρωί της Δευτέρας στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου από τη δικαστή Βανέσα Μπάραϊτσερ, που είχε επωμιστεί την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος. Η δικαστής έκρινε ότι τυχόν έκδοση του Ασάνζ θα δημιουργούσε φόβους περί αυτοκτονίας του.
Η απόφαση είναι εφέσιμη. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμάται ότι όντως θα υποβάλουν έφεση.