Η σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας της G20 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Hyderabad συμφώνησε για τη Διεθνή Ερευνητική Πρωτοβουλία “Κεχριά και άλλα αρχαία σιτηρά”. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi απευθύνθηκε στη σύνοδο λέγοντας πως η συμβολή της Ινδίας στον αγροτικό τομέα ήταν μέσω της υποβολής λύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας ενώ προέτρεψε τους αγρότες του Νότου να υιοθετήσουν τα χονδροειδή δημητριακά ως την τροφή της επιλογής τους. Ως σύμβολο της συλλογικής τους δέσμευσης, οι Υπουργοί Γεωργίας φύτεψαν επίσης δενδρύλλια χονδρόκοκκων σιτηρών. Η Διεθνής Ερευνητική Πρωτοβουλία “Κεχριά και άλλα αρχαία σιτηρά” εγκρίθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της G20 και στοχεύει στην αύξηση της καλλιέργειας και κατανάλωσης κεχριού και άλλων παραδοσιακών δημητριακών στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν υψηλή διατροφική αξία και συμβάλλουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ομόφωνα για τις «Αρχές Υψηλού Επιπέδου του Deccan» που αποτελούν ορόσημο για την προώθηση βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς γεωργικών πρακτικών. Σχετικά με τη συμβολή της Ινδίας στον τομέα της γεωργίας, ο πρωθυπουργός Modi είπε ότι η πολιτική της Ινδίας είναι “ένας συνδυασμός επιστροφής στα βασικά και πορείας προς το μέλλον”. Μαζί με την παραδοσιακή γεωργία, η Ινδία προωθεί επίσης τη γεωργία με τεχνολογία με την έμφαση να δίνεται στην προστασία της υγείας του εδάφους, την προώθηση οργανικών λιπασμάτων και τη διαχείριση παρασίτων.
Οι αγρότες της Ινδίας χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογία όπως drones για να παράγουν και να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια στα χωράφια για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να χρησιμοποιούν κάρτες υγείας του εδάφους για να βελτιστοποιήσουν την επιλογή των καλλιεργειών και να ψεκάζουν θρεπτικά συστατικά και να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους. Για καλύτερη υγεία του εδάφους, υγεία των καλλιεργειών και απόδοση, ο πρωθυπουργός Modi ζήτησε από τους υπουργούς Γεωργίας να υιοθετήσουν τις κατάλληλες γεωργικές πρακτικές. Παραδοσιακές πρακτικές από όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για να αναπτύξουμε εναλλακτικές λύσεις αντί της αναγεννητικής γεωργίας. Τους προέτρεψε να οπλίσουν τους αγρότες με καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να τους ενδυναμώσουν και να αναπτύξουν προσιτές λύσεις για μικρούς και περιθωριακούς αγρότες στις νότιες χώρες.
Τουρισμός
Η τέταρτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού και των Υπουργών Τουρισμού της G20 ολοκληρώθηκε στη Goa. Της συνεδρίασης των Υπουργών Τουρισμού είχε προηγηθεί η συνεκδήλωση με θέμα «Προς μια κυκλική οικονομία των πλαστικών στον τομέα του τουρισμού: Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τα Πλαστικά Τουρισμού, – Ο Τουρισμός της Κρουαζιέρας ως μοντέλο για βιώσιμα και υπεύθυνα ταξίδια”. Ο πράσινος τουρισμός, η ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι τουριστικές ΜΜΕ και η διαχείριση προορισμών είναι μεταξύ των πέντε προτεραιοτήτων της G20, της οποίας προεδρεύει η Ινδία. Αυτές οι προτεραιότητες αντικατοπτρίζουν εκείνες της Ινδίας και του Παγκόσμιου Νότου. Όπως η Ινδία προωθεί τον τουρισμό μέσω της καινοτομίας, οι Υπουργοί Τουρισμού της G20 κλήθηκαν να συνεργαστούν για μεγαλύτερη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών, αυξημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χαλάρωση των εμπορικών κανόνων και επενδύσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο τουρισμός είναι για την Ινδία κάτι περισσότερο από απλή περιήγηση στα αξιοθέατα. Είναι μια εντελώς συναρπαστική εμπειρία. Η έμφαση δίνεται στον πνευματικό τουρισμό. Υπάρχει κάτι στην Ινδία για τους προσκυνητές όλων των μεγάλων θρησκειών καθώς απευθύνεται σε όλους με εκατομμύρια από αυτούς να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα τελευταία εννέα χρόνια, η Ινδία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ολόκληρου του τουριστικού οικοσυστήματος στη χώρα. Ο κλάδος της φιλοξενίας διαθέτει τεράστιες προοπτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ένταξη και την οικονομική ανάπτυξη.
*Άρθρο από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας