Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για το σύστημα e-CODEX, που έχει στόχο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διασυνοριακής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών και να διευκολύνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το εγκεκριμένο συμβιβαστικό κείμενο εισάγει διατάξεις που προστατεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και περιγράφει λεπτομερώς τη δομή διακυβέρνησης και διαχείρισης που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του eu-LISA.
Το e-CODEX (Επικοινωνία Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης μέσω Διαδικτυακής Ανταλλαγής Δεδομένων) είναι ένας βασικός τεχνολογικός παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό, μέσω της ψηφιοποίησης, της επικοινωνίας στο πλαίσιο διασυνοριακών δικαστικών διαδικασιών.
Το e-CODEX επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι δικαστικές αρχές. Επιτρέπει τη διασύνδεση διαφορετικών εθνικών συστημάτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης για την εκτέλεση διασυνοριακών διαδικασιών σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.
Το e-CODEX αποτελείται από ένα πακέτο στοιχείων λογισμικού που επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών συστημάτων. Επιτρέπει στους χρήστες του (αρμόδιες δικαστικές αρχές, νομικοί και πολίτες) να στέλνουν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά έγγραφα, νομικές φόρμες, αποδεικτικά στοιχεία ή άλλες πληροφορίες με γρήγορο και ασφαλή τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, το e-CODEX επιτρέπει τη δημιουργία διαλειτουργικών και ασφαλών αποκεντρωμένων δικτύων επικοινωνίας μεταξύ εθνικών συστημάτων πληροφορικής που υποστηρίζουν διασυνοριακές αστικές και ποινικές διαδικασίες. Το e-CODEX υποστηρίζει ήδη το Σύστημα Ψηφιακής Ανταλλαγής e-Evidence, τις ανταλλαγές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εντολές έρευνας και την αμοιβαία νομική συνδρομή στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.
Σημειώνεται ότι το σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια μέσω μιας κοινοπραξίας κρατών μελών, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαχείρισή τους έως το 2024. Το σχέδιο κανονισμού στοχεύει στην παροχή ενός βιώσιμου, μακροπρόθεσμου νομικού πλαισίου για το σύστημα, με την παράδοση τη διαχείρισή του στο eu-LISA.
Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσεων, όπως η πανδημία COVID-19.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ