Συμφωνία για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης υπέγραψαν Τουρκία και Κομισιόν για την περίοδο 2021 – 2027, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, την ερχόμενη επταετία η Τουρκία θα έχει καθεστώς σύνδεσης με το Horizon Europe (πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας), το Erasmus+ (πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό) και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, επιτρέποντας σε ερευνητές, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευόμενους, δάσκαλους και νέους να συμμετέχουν στα προγράμματα με τους ίδιους όρους με αυτούς για συμμετέχοντες από τα κράτη μέλη.
Το καθεστώς σύνδεσης αποτελεί τη στενότερη μορφή συνεργασίας για χώρες εκτός της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ καλωσόρισε τη συμμετοχή της Τουρκία στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μέσω της συμμετοχής αυτής θα ενισχυθούν οι δυνατότητες των προγραμμάτων και θα προωθηθεί η ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, η σύνδεση με το Horizon Europe στηρίζει επίσης την Παγκόσμια Προσέγγιση στην Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ, και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρώπης στην αναβάθμιση του ανοίγματος της στον υπόλοιπο κόσμο με στόχο την προώθηση της αριστείας, τη συγκέντρωση πόρων για ταχύτερη επιστημονική πρόοδο και την ανάπτυξη ζωντανών οικοσυστημάτων καινοτομίας.
Η σύνδεση με το Erasmus+ έρχεται να στηρίξει τη δια βίου μάθηση, την εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται στον τομέα της κατάρτισης, καθώς και σε σχέση με τη νεολαία και τον αθλητισμό, εντός και εκτός της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης τέλος ενισχύει τη εμπλοκή των νέων και οργανώσεων σε δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της συνοχής, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και τις αντιμετώπισης κοινωνικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων.