Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποφάσισε να μην το καταρρίψει για λόγους ασφαλείας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο παρακολουθούνταν για μερικές ημέρες από τότε που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πετώντας σε μεγάλο ύψος και περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.
Το Πεντάγωνο πάντως διαβεβαιώνει πως το αντικείμενο δεν εγείρει κάποια «απειλή».
Το κατασκοπευτικό μπαλόνι παρακολουθήθηκε με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων αεροσκαφών, και πιο πρόσφατα έχει εντοπιστεί να περνά πάνω από τη Μοντάνα.
Η Μοντάνα φιλοξενεί ένα από τα τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων της χώρας στην αεροπορική βάση Malmstrom. Ο κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε είπε ότι ενημερώθηκε την Τετάρτη για την κατάσταση αφού η Εθνική Φρουρά της πολιτείας ενημερώθηκε για μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη και του εκπροσώπου Μπρουκ Στρόικ.
Το αντικείμενο πέταξε πρώτα πάνω από τις Αλεούτιες νησιά της Αλάσκας και μέσω του Καναδά προτού εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς της Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Σχολιάζοντας η κυβέρνηση του Καναδά έκανε λόγο για «δυνητικό δεύτερο συμβάν». «Οι Καναδοί είναι ασφαλείς και ο Καναδάς λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου του, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης δυνητικού δεύτερου συμβάντος» αυτής της φύσης, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Άμυνας.
Για προληπτικούς λόγους, οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Billings Logan ανεστάλησαν την Τετάρτη.
Το συμβάν ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα προτού ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ταξιδέψει στην Κίνα, μέγα ανταγωνιστή της Ουάσιγκτον, για να σταθεροποιήσει την ολοένα πιο τεταμένη διμερή σχέση.
Γιατί δεν καταρρίφθηκε
Κατά διαταγή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε.
«Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον «περιορισμένη» η «προστιθέμενη αξία» ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι «αρκετά μεγάλων» διαστάσεων.
«Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.
«Το μπαλόνι πετάει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη. Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», καθησύχασε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.