Αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στη διαμάχη μεταξύ του BBC και του Γκάρι Λίνεκερ, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, εμφανίζονται πηγές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.
Ο ειδησεογραφικός οργανισμός εκτιμάται ότι τείνει να συμφωνήσει σε μια επανεξέταση των κανόνων περί χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από εργαζόμενους που δεν ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ ο δημοφιλής ποδοσφαιρικός παρουσιαστής αναμένεται να συμφωνήσει να είναι πιο προσεκτικός στη γλώσσα που θα χρησιμοποεί στο μέλλον.
Η διαμάχη που αποτελεί επί ημέρες πρώτο θέμα στη Βρετανία άρχισε την περασμένη Τρίτη, όταν ο Γκάρι Λίνεκερ παρομοίασε μέσω Twitter την κυβερνητική ρητορική για τους πρόσφυγες με τη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στη Γερμανία του 1930, κατά την άνοδο του ναζισμού.
Αντιδρούσε έτσι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Συντηρητικών περί Παράνομης Μετανάστευσης. Το νομοσχέδιο επικρίθηκε, μεταξύ άλλων, από τα Ηνωμένα Έθνη διότι καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση προσφύγων σε άσυλο στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση επέκρινε τον Λίνεκερ και με καθυστέρηση την Παρασκευή το BBC τον έθεσε προσωρινά εκτός παρουσίασης του Match of the Day, της επί δεκατίες αθλητικής εκπομπής-σημαία του καναλιού, λόγω παραβίασης των κανόνων αμεροληψίας.
Αυτό ωστόσο προκάλεσε ένα τσουνάμι αντιδράσεων από τους ποδοσφαιρικούς παρουσιαστές του BBC οι οποίοι σε ένδειξη αλληλεγγύης απέχουν από το Σάββατο από τις εκπομπές τους.
Το BBC απολογήθηκε για την ελλιπή αθλητική κάλυψη, ενώ παρενέβη μέχρι και ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ευχόμενος γρήγορη λύση.
Η κόντρα αυτή έχει ανοίξει μία πολυεπίπεδη συζήτηση στη Βρετανία. Αφορά τις υποχρεώσεις των παρουσιαστών του BBC σε συνάρτηση με την ελευθερία έκφρασης σε προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες και το κατά πόσο το BBC άγεται από την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της το κατηγορεί συχνά για υιοθέτηση της ρητορικής της αντιπολίτευσης.
Η αξιοπιστία του BBC βάλλεται ακόμα πιο πολύ καθώς συντρέχει η συγκυρία ότι ο πρόεδρος του οργανισμού Ρίτσαρντ Σαρπ βρίσκεται στο στόχαστρο διότι αποδείχθηκε ότι μεσολάβησε για ένα μεγάλο προσωπικό δάνειο για τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν από τον δικό του διορισμό στο Δ.Σ. BBC.