Οι σφοδρές βροχοπτώσεις εξαιτίας του κυκλώνα Γιάκου που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές φθορές ή να καταστραφούν υποδομές και η ζημιά εκτιμάται πως φθάνει τα 323 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Άλεξ Κοντρέρας, καθώς κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάστηκαν, πασχίζουν ακόμα να επισκευάσουν σπίτια και επιχειρήσεις.
Οι βροχοπτώσεις που έφερε ο κυκλώνας προκάλεσαν πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια, σχολεία, καταστήματα και δρόμοι, κυρίως κατά μήκος των κεντρικών και βόρειων ακτών της χώρας των Άνδεων στον Ειρηνικό.
Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν και οι αρχές έχουν αρχίσει το έργο της επισκευής του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Κοντρέρας, η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Για τον κ. Κοντρέρας επείγει να βρεθούν πόροι, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο ίσως παρατείνει την περίοδο των βροχών στο Περού.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση της Προέδρου, Ντίνας Μπολουάρτε, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 400 περιφέρειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της περιόδου των βροχών στα τέλη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την περουβιανή πολιτική προστασία (INDECI).
Οι καταστροφές εξαιτίας του κυκλώνα Γιάκου προστέθηκαν στη βαθιά πολιτική και οικονομικη κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το Περού από την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Μπολουάρτε. Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον ανατρέψει, κι έχει αποφασιστεί η προφυλάκισή του για 36 μήνες ως τη δίκη του.
Η πτώση του έπειτα από 17 μήνες στην εξουσία πυροδότησε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 54 νεκρούς και πάνω από 1.300 τραυματίες.
Οι διαδηλωτές απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός 2023.