Οι δικηγόροι της Meta Platforms – στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp – και η αμερικανική κυβέρνηση ήρθαν σε αντιπαράθεση την Τρίτη σχετικά με το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) να αυστηροποιήσει μια οδηγία του 2019 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Τον Μάιο, η FTC κατηγόρησε τη Meta για παραπλάνηση των γονέων σχετικά με το πόσο έλεγχο είχαν ως προς το με ποιους είχαν επαφή τα παιδιά τους στην εφαρμογή Messenger Kids, μεταξύ άλλων θεμάτων, και πρότεινε την αυστηροποίηση μιας υφιστάμενης συμφωνίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να συμπεριλάβει την απαγόρευση της απόκτησης χρημάτων από τα δεδομένα των ανηλίκων.
Μιλώντας για λογαριασμό της Meta την Τρίτη, ο James Rouhandeh υποστήριξε ότι ο δικαστής Timothy Kelly του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια είχε δικαιοδοσία να αναλάβει την υπόθεση και θα έπρεπε να απορρίψει την πρόταση της FTC επειδή η Meta δεν είχε συμφωνήσει σε αυτήν.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της FTC, ο Zachary Cowan του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απόφαση για το αν θα πρέπει να τροποποιηθούν οι διακανονισμοί της υπηρεσίας ήταν δική της και ότι το περιφερειακό δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία.
Ο Kelly, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν «επιφυλακτικός» για τα επιχειρήματα της Meta ως προς τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, δήλωσε ότι πιθανότατα θα αποφανθεί πριν από τις 30 Νοεμβρίου.
Η ουσία της υπόθεσης
Ουσιαστικά, ο αγώνας αφορά το αν η Meta και η FTC, αν δεν καταφέρουν να συμβιβαστούν, θα προσφύγουν στο περιφερειακό δικαστήριο ή σε δικαστή της FTC για να αποφασίσει αν θα τροποποιηθεί η συμφωνία του 2019.
Οι προτεινόμενες αλλαγές της FTC περιλαμβάνουν απαγόρευση στο Facebook να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα που συλλέγονται για χρήστες κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησής του στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας. Θα αντιμετωπίσει επίσης διευρυμένους περιορισμούς στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Τα έσοδα
Η Meta βασίζεται στοχευμένες ψηφιακές διαφημίσεις, με χρήση προσωπικών δεδομένων, για περισσότερο από το 98% των εσόδων της. Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την εφαρμογή σύντομων βίντεο TikTok για την προσέλκυση της προσοχής των νεαρών χρηστών.
Η FTC έχει συμβιβαστεί δύο φορές στο παρελθόν με το Facebook για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.
Η πρώτη ήταν το 2012. Το Facebook συμφώνησε το 2019 να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει ισχυρισμούς ότι είχε παραβιάσει την εντολή συγκατάθεσης του 2012 παραπλανώντας τους χρήστες σχετικά με το πόσο έλεγχο είχαν πάνω στα προσωπικά τους δεδομένα.
Η FTC είχε ζητήσει επίσης από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 2020 να διατάξει το Facebook να πουλήσει το Instagram, το οποίο αγόρασε για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012, και το WhatsApp, το οποίο αγόρασε για 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη οδηγηθεί σε δίκη.