30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 18:25

Τι γνωρίζουμε για το drone-καμικάζι της Ουκρανίας που φτάνει στα κτίρια της Μόσχας

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, οι αρχές στη Μόσχα ανακοίνωσαν σήμερα ότι η ρωσική πρωτεύουσα δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι. Κατά την επίθεση φέρεται να έχει χτυπηθεί ο ίδιος ουρανοξύστης που επλήγη το Σαββατοκύριακο.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται επίσης ότι δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού έγιναν στόχος στα ανοικτά των ακτών της κατεχόμενης Κριμαίας.

Είναι πάντα δύσκολο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από επιθέσεις που πραγματοποιούνται σε ρωσικά εδάφη που είναι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία ή ελεγχόμενα από τη Μόσχα εδάφη στην Ουκρανία.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν γίνει πάνω από 100 τέτοιες επιθέσεις- και πέντε στη Μόσχα από τον Μάιο-, κάτι που αναμφίβολα ασκεί ψυχολογική πίεση τόσο στον ρωσικό πληθυσμό όσο και στο ίδιο το Κρεμλίνο, σχολιάζει το BBC.

Στην τελευταία επίθεση ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σαμπιάνιν έκανε λόγο για ουκρανικό επανδρωμένο αεροσκάφος-καμικάζι. Τι θα μπορούσε να είναι όμως αυτό το drone- καμικάζι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις επιθέσεις στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, η Ουκρανία πιθανόν να χρησιμοποιεί ένα νέο μη επανδρωμένο όχημα- καμικάζι. Συγκεκριμένα, λογαριασμοί συλλογής πληροφοριών ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι τα ουκρανικά drones Beaver (Κάστορας) θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στη Μόσχα, για τις οποίες το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το Κίεβο.

Η Ουκρανία δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικό έδαφος, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι συχνά χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναφέρουν τις επιθέσεις. Επίσης, στο διάγγελμά του την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη ανέφερε ότι «σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας» και αυτό είναι «μια αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δίκαιη διαδικασία».

Τι γνωρίζουμε για τα drone «Beaver»

Για το drone Beaver δεν είναι πολλά γνωστά, ωστόσο, οι ειδικοί βγάζουν τα συμπεράσματά τους από τα βίντεο στα οποία εικονίζονται να πετούν πάνω από τη Μόσχα.

Σε γενικές γραμμές μοιάζουν με τα ιρανικά drones Shahed. Γνωστά και ως drones- καμικάζι Geran-2, έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά από τη Ρωσία για να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Justin Bronk, ερευνητή της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute (RUSI).

Τα ουκρανικά drones φαίνονται επίσης να μοιάζουν με τα Shaheds σε βάρος και μέγεθος, αν και το άνοιγμα των φτερών τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, πρόσθεσε ο Bronk.

Το Beaver φαίνεται να έχει σχετικά μικρό βενζινοκινητήρα, αλλά πιστεύεται ότι έχει αυτονομία άνω των 1000 χιλιομέτρων ή περίπου 620 μίλια.

Οι ειδικοί περιγράφουν το Beaver ως αεροσκάφος τύπου καναντέρ, με ένα μικρό μπροστινό πτερύγιο στο κύριο φτερό του, το οποίο του δίνει ένα «πολύ διακριτικό σχήμα», σύμφωνα με τον ειδικό Steve Wright. Πετάει πολύ αργά και πολύ σταθερά, με προφανή έμφαση στην εμβέλεια.

Φαίνεται να έχει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, ένα έλικα και ένα σύστημα προσγείωσης, χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι εκτοξεύεται στον αέρα από το έδαφος, σύμφωνα με τον Wright.

Παρόμοια drones, ή τουλάχιστον παρόμοια με τα συστατικά μέρη του σχεδίου Beaver, υπάρχουν εδώ και χρόνια, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Beaver με τη μορφή που εντοπίστηκε πάνω από τη Μόσχα έχει χρησιμοποιηθεί πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το πόσο καλά μπορούν τα drones Beaver να αντιμετωπίσουν την εμπλοκή στην πλοήγηση, κάτι στο οποίο διακρίνεται το Shahed. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, που έχουν σχεδιαστεί από το Ιράν, χρησιμοποιούν αρκετούς τύπους πλοήγησης, εξήγησε ο Bronk.

Κάτι άλλο που δεν μπορούμε να ξέρουμε για το Beaver, είναι το πόσο καλά διαχειρίζεται τις επιθέσεις μέσω του ηλεκτρονικού πολέμου που «χτίζουν» την άμθνα που έχει δημιουργηθεί μέσα και γύρω από τη Μόσχα. Το Beaver θα μπορούσε σίγουρα να είναι «ευάλωτο» στον ηλεκτρονικό πόλεμο και το μπλοκάρισμα, πρόσθεσε ο Wright, αλλά θα ήταν μια «τεράστια νίκη» για τον χειριστή εάν ακόμη και ένα ή δύο από τα drones αποφύγουν την άμυνα.

Με πληροφορίες από Newsweek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δένδιας: Αλλάζει στους επόμενους 24 μήνες η στρατιωτική θητεία

«Η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Wyndham στις 11:00 π.μ. Τι αποφάσισε...

Συντριβή μαχητικού F-18 στην Ισπανία

Μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη κοντά στην πόλη Τερουέλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Συνεργεία διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή...

Με χτύπημα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου απειλεί το Ιράν εάν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, δήλωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, επικαλούμενο τον αναπληρωτή διοικητή...

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!