17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Ιανουάριος 2025 | 17:04

Συνέχεια προσπαθειών εκκένωσης αμάχων στην Ουκρανία

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα παράσχει ανθρωπιστικούς διαδρόμους την Τετάρτη 9 Μαρτίου για την απομάκρυνση αμάχων που εγκαταλείπουν το Κίεβο και άλλες τέσσερις ουκρανικές πόλεις, την ώρα που ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

Οι προσπάθειες για την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης απέτυχαν την Τρίτη, με την κυβέρνηση της Ουκρανίας να κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που είχε υποσχεθεί να διανοίξει στη Μαριούπολη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις θα «τηρήσουν καθεστώς σιωπής» από τις 9 π.μ. ώρα Κύπρου για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο, το Τσερνίχοφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Δεν ήταν σαφές εάν οι προτεινόμενες διαδρομές θα περάσουν από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, προϋποθέσεις στις οποίες είχε αντιταχθεί προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Συνεχούμποφ, ενώ σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να καταλάβουν τη νότια περιφερειακή πρωτεύουσα Μυκολάιβ, με τις επιθέσεις να αποκρούονται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 1.335 θύματα μεταξύ αμάχων στην Ουκρανία, εκ των οποίων 474 νεκροί και 861 τραυματίες, αλλά ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος. Η ουκρανική πλευρά δηλώνει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Ρώσους στρατιώτες, ενώ η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αναφερθεί σε ουκρανικές απώλειες.

Παράλληλα, συναντήσεις με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ρουμανίας θα έχει την Πέμπτη 10 Μαρτίου η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, στους οποίους θα εκφράσει την πρόθεση συνεργασίας από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα τους διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Ως τα ανατολικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες παρουσιάζονται ολοένα και πιο ανήσυχες για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην περιοχή, ενώ διαθέτουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες.

Η Χάρις θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων από τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και σε ενέργειες συντονισμού και συνεργασίας, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα μιλήσει επίσης με Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία και θα συζητήσει για τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και των προσπαθειών για την ασφάλεια στην Ουκρανία και της ευρύτερης περιοχής. Η Χάρις θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος επίσης επισκέπτεται την περιοχή.

Την Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν προσφορά της Πολωνίας να μεταφέρει ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σε αμερικανική βάση στη Γερμανία ως μέτρο ενίσχυσης της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, εντούτοις η προοπτική απογείωσης μαχητικών αεροσκαφών από το έδαφος του ΝΑΤΟ προς την εμπόλεμη ζώνη «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Στο οικονομικό κομμάτι, η απαγόρευση που επέβαλαν ΗΠΑ στις εισαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προκάλεσε περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο πάνω από 30% από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η Βρετανία δήλωσε ότι στοχεύει να διακόψει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα τη φετινή χρονιά.

Στο μεταξύ, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι έτοιμο να εγκρίνει την Τετάρτη έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η εν λόγω χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 700 εκατομμύρια δολάρια που εκταμιεύθηκαν από το ΔΝΤ προς την Ουκρανία τον Δεκέμβριο και στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά έκτακτης ανάγκης που η τελευταία έλαβε τον Αύγουστο.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ακόμη ότι το προσωπικό του ΔΝΤ έχει καθημερινές επαφές με τις ουκρανικές αρχές προκειμένου να τις βοηθήσει να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή και να κινητοποιήσουν επιπλέον οικονομική στήριξη και πόρους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια οικονομία, ανεβάζοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!