24.1 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 5:06

ΣΕΙΣΜΟΣ: Πάνω από 22.000 οι νεκροί – Δεν υπάρχουν άλλες φωνές στα ερείπια – Τουρκία και Συρία σε απόγνωση

Με τον αριθμό των νεκρών να έχει σπάσει συνολικά το όριο των 22.000 -22.368 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό-τις φωνές κάτω από τα ερείπια να σιγούν αλλά και τους διασώστες να κατορθώνουν συχνά το ακατόρθωτο, το κρύο να περονιάζει, και την κατάσταση στην Συρία να χαρακτηρίζεται «απολύτως καταστροφική», εξελίσσεται η πέμπτη ημέρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 ρίχτερ.

«Στιγμιότυπα καταστροφής» σήμερα, 11 Φεβρουαρίου:

-Ο Ερντογάν παραδέχεται ότι η απόκριση στον σεισμό δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο ήλπιζε

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω σκληρής κριτικής παραδέχθηκε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στον σεισμό της Δευτέρας δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο ήλπιζε.

Μιλώντας από την επαρχία Αντιγιαμάν, μία από τις πληγείσες περιοχές από τους καταστροφικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.

-Τα θαύματα δεν τελειώνουν

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παγιδευμένοι στα ερείπια  είναι σχεδόν μηδαμινές. Αλλά οι ηρωικές προσπάθειες των διασωστών και η θέληση για ζωή «γεννούν» θαύματα.:

Στη νότια επαρχία Αντιγιαμάντης Τουρκίας, ο 60χρονος Eyup Ak διασώθηκε από τα ερείπια 104 ώρες μετά τον σεισμό.

Η γυναίκα και τα παιδιά του, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, αναφέρουν πληροφορίες.

Στην περιοχή Iskenderun της νότιας επαρχίας Hatay της Τουρκίας, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να ανασύρουν έξι άτομα από τα ερείπια μιας πενταώροφης πολυκατοικία σήμερα το πρωί.

-Στο έλεος της παγωνιάς

Ο παγωμένος καιρός προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς χιλιάδες επιζώντες δεν έχουν καταφύγιο.

Η θερμοκρασία στην πόλη Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας χθες το βράδυ έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου.  Στο Χαλέπι  στους -2C  και στην τουρκική   Καχραμαράς  στους -5C.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι το δριμύ ψύχος θα τελειώσει σύντομα. Τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα παραμείνουν κάτω από το μηδέν.

-Η Συρία χάνει την ελπίδα της

Η  συριακή οργάνωση πολιτικής άμυνας Λευκά Κράνη, που δραστηριοποιείται στη βορειοδυτική Συρία, περιέγραψε την κατάσταση εκεί ως «απολύτως καταστροφική».

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε εξοπλισμό,  εργαλεία και καύσιμα για τα ασθενοφόρα είπε ο Ουμπάντα Αλβάν, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 από την Κωνσταντινούπολη,

«Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν εθελοντές, υπάρχουν οργανώσεις που θέλουν να  μπουν στη Συρία να βοηθήσουν, αλλά είναι απλώς αδύνατο αυτή τη στιγμή».

Χθες, η πρώτη νηοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ έφτασε στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαντλούνται τα αποθέματα στη βορειοδυτική Συρία, αναφέρει το Reuters. Περίπου το 90% του πληθυσμού εκεί εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε το WFP

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών του πολέμου, η συριακή επικράτεια έχει κατακερματιστεί και πολλές περιοχες δεν είναι προσβάσιμες

Τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό, ορισμένες προμήθειες έφτασαν στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Συρίας, κυρίως από φιλικές χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αλλά οι βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες παραμένουν ουσιαστικά αποκομμένες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτά τα μέρη μπορεί να φτάσει μόνο μέσω μιας και μόνο διέλευσης από την Τουρκία ή μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Συρίας.

Το τελευταίο δεν αποτελεί επί του παρόντος επιλογή, καθώς οι δυτικές χώρες που έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ διστάζουν να στείλουν βοήθεια μέσω της συριακής κυβέρνησης.

Και παρόλο που αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων (70 εκατομμύρια λίρες) τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιστέκεται στην πίεση να ανοίξει τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες σε διεθνείς ομάδες.

Όσον αφορά τη συνοριακή διέλευση της Τουρκίας, ήταν κλειστή για 72 ώρες μετά τον σεισμό.

Ακόμη και τώρα άνοιξε ξανά, η ροή της βοήθειας είναι πολύ περιορισμένη – οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και, σε κάθε περίπτωση, πολλά αεροδρόμια στη νότια Τουρκία παραμένουν κλειστά, δυσκολεύοντας την παράδοση μεγάλων προμηθειών.

Αυτό  το τμήμα της Συρίας έχει ήδη καταστραφεί από χρόνια πολέμου, στον οποίο η συριακή κυβέρνηση και οι συμμαχικές ρωσικές υποδομές στόχων βομβαρδισμών συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων.

– Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει και άλλα περάσματα προς τη Συρία

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε σήμερα η Τουρκία συζητά την επαναλειτουργία ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τη Δαμασκό, κάτι που θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια άμεσα σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα η Άγκυρα εξετάζει να ανοίξει ακόμη ένα πέρασμα προς την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ.

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε με τη βία την εξέγερση του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ και έχει στείλει τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Όμως μετά από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το συνοριακό πέρασμα που συνδέει την τουρκική επαρχία Χατάι με την υπό κυβερνητικό έλεγχο επαρχία Λατάκεια στη Συρία. Οι επαρχίες αυτές επλήγησαν σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας.

-Τσαβούσογλου: Ουσιαστική και όχι συμβολική η βοήθεια της Ελλάδας

Πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την βοήθεια της Ελλάδας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό τουρκικό λαό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες το βράδυ επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας.

Η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

-Μια νύχτα στα ερείπια

Όταν πέφτει η νύχτα στη νότια Τουρκία, οι θερμοκρασίες πέφτουν δραματικά.. Οι κάτοικοι που περιμένουν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα συγκεντρώνονται σε ομάδες και κάθονται γύρω από φωτιές., πόνοντας σύπα και άλλα ζεστά ροφήματα. Ο ένας φροντίζει τον άλλον.

Μετά το φαγητό, όσοι έχουν πού να μείνουν φεύγουν.

Άλλοι επιμένουν, , βλέποντας τους διασώστες να συνεχίζουν τις προσπάθειες τους μόνο με το φως των πυρσών.

REUTERS/Piroschka van de Wouw

-Θλίψη και ελπίδα συναντιούνται στο Οσμανίγιε

Ανάμεσα σε βουνά  ερειπίων η ελπίδα παραμένει πεισματάρα. Επιζώντες με κομμένη την ανάσα, προσεύχονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα να έχουν – κατά κάποιο τρόπο – επιζήσει

Κάποια στιγμή, σε έναν μικρό δρόμο στο Οσμανίγιε, το πλήθος παρακολουθούν τους διασώστες με κομμένη την ανάσα τους

Αλλά η ελπίδα συνθλίβεται γρήγορα, καθώς ανασύρεται ένα νεκρό σώμα.

Μια κραυγή σπάει την σιωπή

Ώρες αργότερα, στον ίδιο δρόμο, γύρω από έναν άλλο σωρό ερειπίων, οι φωνές «Αλλάχου Ακμπάρ» – «Ο Θεός είναι μεγαλύτερος» -δυναμώνουν καθώς το αγαπημένο πρόσωπο κάποιου  ανασύρεται ζωντανό.

Στο σκοτάδι, κατά μήκος του πεζοδρομίου, οι οικογένειες ζεσταίνονται γύρω από μικρές φωτιές.

«Ξέρω ότι ο κουνιάδος μου είναι νεκρός», λέει ο Μαζάρ.«Μένω εδώ για να βεβαιωθώ ότι οι διασώστες θα βρουν το σώμα του».

 -Βρέφος 10 ημερών και η μητέρα του ανασύρθηκαν ζωντανοί 90 ώρες μετά το σεισμό

Ακόμη ένα μωράκι 10 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό, 90 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Το βρέφος ανασύρθηκε από το κατεδαφισμένο σπίτι του μαζί με τη μητέρα του, με τη βοήθεια της ομάδας ΙΜΜ.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μοιράστηκε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανήρτησε φωτογραφία του μικρού ήρωα.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων έχει πλέον ξεπεράσει τις 21.700, και καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα. Ειδικότερα, στην Τουρκία έχουν επιβεβαιωθεί 18.342 θάνατοι και στη Συρία 3.377.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!