Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι καθώς πέταγαν προς την κατεύθυνση της Μόσχας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις του είδους, την ευθύνη για τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση προσάπτει στην Ουκρανία.
«Διαπιστώθηκε απόπειρα δυο drones να παρεισφρήσουν στην πόλη. Και τα δύο καταρρίφθηκαν. Το ένα στην περιοχή Νταμαντιένταβα [σ.σ. νότια της Μόσχας], το δεύτερο στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου του Μινσκ [δυτικά της Μόσχας]», ανέφερε ο δήμαρχος, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα» εξαιτίας της πτώσης των συντριμμιών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει επιτόπου.
Οι ουκρανικές επιθέσεις με UAVs και USVs στη ρωσική επικράτεια έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν πολύ συχνά στο στόχαστρο τη Μόσχα και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν προχθές Δευτέρα πως κατέρριψαν ουκρανικό drone στην περιφέρεια Καλούγκα, που απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ είχαν ανακοινώσει πως κατέρριψαν άλλα επτά στην ίδια περιοχή την περασμένη Πέμπτη.
Την Κυριακή, ο κ. Σαμπιάνιν έκανε λόγο για κατάρριψη ακόμη ενός καθώς κατευθυνόταν στην πρωτεύουσα.
Η Μόσχα υπέστη την περασμένη εβδομάδα επανειλημμένες επιθέσεις με UAVs, ένα από τα οποία προκάλεσε ζημιές σε ουρανοξύστη σε τομέα όπου έχουν την έδρα τους ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες. Το συγκεκριμένο κτίριο έγινε στόχος δυο επιθέσεων μέσα σε μερικές ημέρες.
Στο μεταξύ, ο προσκείμενος στη Ρωσία δήμαρχος της πόλης Ντανιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξέι Κουλέμζιν, κατηγόρησε χθες Τρίτη το ουκρανικό πυροβολικό ότι βομβάρδισε εκ νέου την πόλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι αγόρι γεννημένο το 2012, ανέφερε ο κ. Κουλέμζιν μέσω Telegram.
Έκανε ακόμη λόγο για ζημιές σε διάφορες συνοικίες της πόλης, τονίζοντας ότι χτυπήθηκαν νοσοκομείο, σπίτια, κατάστημα και στάση λεωφορείου.
Εξάλλου, τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Πόκροβσκ δυο φορές το βράδυ προχθές Δευτέρα, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν διαμερίσματα και δημοφιλές ξενοδοχείο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ουκρανικών αρχών.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε χθες Τρίτη ότι τραυματίστηκαν 82 άνθρωποι και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Πόκροβσκ, περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Μπαχμούτ, ολοκληρώθηκαν.
«Προσφέρθηκε η απαραίτητη φροντίδα σε όλους. Υπάρχουν δυο παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τοπικούς αξιωματούχους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το ξενοδοχείο Ντρούζμπα («Φιλία») να έχει υποστεί απευθείας πυραυλικό πλήγμα και ορόφους να έχουν κονιορτοποιηθεί.
Στο ξενοδοχείο διέμεναν συχνά δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, δυο εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σκοτώθηκαν στο πρώτο πλήγμα. Κατά το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, 29 αστυνομικοί και 7 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών τραυματίστηκαν στο δεύτερο.
Επιπρόσθετα, δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκαν στον βελγικό στρατό, αγοράστηκαν από κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας που θα τα παραχωρήσει στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον των Ρώσων εισβολέων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που τα πούλησε.
Τα γερμανικής κατασκευής Leopard 1 είχαν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο διαμάχης, αφότου η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ γνωστοποίησε πως η βελγική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ξανά τα άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία, αλλά το αντίτιμο είχε κριθεί «εξωφρενικό».
Η διαμάχη ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυτικές κυβερνήσεις που προσπαθούν να εξασφαλίσουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Οπλικά συστήματα που χαρακτηρίζονταν απαρχαιωμένα έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες.
Ο Φρέντι Βερσλάις, διευθύνων σύμβουλος της OIP Land Systems, αγόρασε τα άρματα μάχης από τη βελγική κυβέρνηση πριν από περίπου πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πούλησε τα 50 άρματα μάχης σε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να αποκαλύψει ποια -ούτε το αντίτιμο-, επικαλούμενος ρήτρα εμπιστευτικότητας.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε χθες ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall αγόρασε τα άρματα μάχης και αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης θα τα παραδώσει στην Ουκρανία. Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.
«Το γεγονός ότι φεύγουν από την ιδιοκτησία της εταιρίας μας αποδεικνύει ότι ζητούσαμε ένα λογικό αντίτιμο και κάποιος ήταν πολύ ευτυχής να τα αποκτήσει», αναφέρει ο Βερσλάις σε ανάρτηση που έκανε στο LinkedIn, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία μιας ουκρανικής βότκας με φόντο τα άρματα μάχης.
Ο Φρέντι Βερσλάις είπε ότι ορισμένα από τα Leopard 1 θα χρησιμεύσουν για ανταλλακτικά, ενώ άλλα θα επισκευαστούν. Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-6 μήνες προτού βρεθούν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει καλύψει το κόστος για την επισκευή και αποστολή 32 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Βερολίνο στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Αρκετοί από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να παραδώσουν στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 καθώς και παλαιότερα μοντέλα Leopard 1.
Η κατασκευή Leopard 1 από τη γερμανική Krauss-Maffei ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Είναι ελαφρύτερα από τα Leopard 2 και έχουν μικρότερη δύναμη πυρός. Τα άρματα μάχης που πούλησε ο Βερσλάις είχαν αναβαθμιστεί για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990.
Στο μεταξύ, η άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας «εξαρτάται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», έκρινε χθες Τρίτη το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί λύση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αρνήθηκε να παρατείνει τη συμφωνία, εγγυητές της οποίας ήταν η Τουρκία και ο ΟΗΕ, προτού εκπνεύσει τη 17η Ιουλίου.
«Την περασμένη εβδομάδα, στην τηλεφωνική συνομιλία μας με τον κ. Πούτιν, ενημερωθήκαμε για τα αιτήματα που προβάλλει η Ρωσία», ανέφερε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, απευθυνόμενος σε πρεσβευτές στην Άγκυρα.
«Η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την τήρηση από μέρους δυτικών χωρών των υποσχέσεων που έδωσαν. Τα μέτρα που θα επέτρεπαν να μεταμορφωθεί η θετική ατμόσφαιρα την οποία δημιούργησε η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας σε κατάπαυση του πυρός, κατόπιν σε διαρκή συμφωνία ειρήνης, δεν πάρθηκαν», στηλίτευσε.
Η Μόσχα αξιώνει ιδίως να αρθούν συνδεόμενα με τις δυτικές κυρώσεις εμπόδια για τις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων.
«Η θέση μας είναι σαφής» στο ζήτημα, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον κ. Πούτιν να «αποφύγει την κλιμάκωση»: καθώς «αν ο πόλεμος επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρόκειται για καταστροφή για την περιοχή μας».