«ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσουν μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων στα ανατολικά εδάφη της γηραιάς ηπείρου», ήταν η εισήγηση του ευρωπαϊκού Τύπου κατά την εβδομάδα που διανύσαμε. Από την οπτική γωνία του γερμανικού Τύπου, παρά τα προβλήματα στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα δεν θα ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα το ΝΑΤΟ να μην πραγματοποιήσει παρόμοια βήματα στα ανατολικά κράτη του ΝΑΤΟ.
Ενώ ο δυτικός Τύπος ασχολείται με τις εξελίξεις που «τρέχουν» στην Ουκρανία και την απειλή των πυρηνικών όπλων, στην Ασία ο Τύπος παρακολουθεί τις νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον άξονα Κίνας-Ινδίας. Ο κινεζικός Τύπος προβληματίζεται για το ενδεχόμενο της εμπλοκής των ΗΠΑ στις συνομιλίες των δυο μεγάλων δυνάμεων της περιοχής.
Τις νέες κινήσεις της Κίνας παρακολουθεί με ακάθεκτο ενδιαφέρον ο ρωσικός Τύπος. Ο δε, ουκρανικός Τύπος εστιάζει στις πληγές που άνοιξε ο πόλεμος με την Ρωσία.
«Εφικτό ένα βήμα ελέγχου των πυρηνικών όπλων»
Η Hillary Clinton σε παρέμβαση που δημοσιεύτηκε σιτς 24 Απριλίου 2023 στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» με τον τίτλο «Οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν στα χέρια του Πούτιν και του Σι» γράφει τα εξής: «Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απείλησε ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αρνηθούν να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προκαλώντας ενδεχομένως μια παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτός εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνήσει σε βαθιές περικοπές. Με τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει το δεύτερο έτος της, τις εντάσεις με την Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται και τις παγκόσμιες απειλές να διαφαίνονται, από μελλοντικές πανδημίες έως την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος προσβλέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία. Η κωλυσιεργία του Κογκρέσου σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους στέλνει το αντίθετο μήνυμα: ότι η Αμερική είναι διχασμένη. Το μπρα ντε φερ για το ανώτατο όριο του χρέους ενισχύει το αφήγημα των αυταρχικών καθεστώτων ότι η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται σε τελική παρακμή. Η εμπιστοσύνη έχει σημασία στις διεθνείς υποθέσεις. Ζητάμε συχνά από άλλα έθνη να εμπιστευτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απειλή να αθετήσουμε την υπόσχεση της Αμερικής να πληρώσει τα χρέη μας θέτει όλο αυτό υπό αμφισβήτηση».
«Οι σπόροι της κατάρρευσης του Σουδάν είχαν σπαρθεί πριν από δεκαετίες» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της Nesrine Malik που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Στο άρθρο που εστιάζει στη νέα κρίση στο Σουδάν, η αρθρογράφος τονίζει τα εξής: «Η ταχύτητα με την οποία διαλύεται το Σουδάν ήταν η πρώτη ένδειξη ότι τα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί στο παρασκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύγκρουση ξέσπασε ακριβώς τέσσερα χρόνια αφότου μια επανάσταση κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες, να απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ μετά από σχεδόν 30 χρόνια δικτατορίας, οικονομικής λεηλασίας και γενοκτονίας. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, στην περιθωριοποιημένη δυτική περιοχή του Νταρφούρ. Μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης καταπνίγηκε βάναυσα από μια ομάδα μαχητών και επιδρομέων που ονομάζονταν Janjaweed. Ο Μπασίρ, ένας στρατιωτικός που ήρθε στην εξουσία μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος υποστηριζόμενου από ισλαμιστές το 1989, δεν ήταν πρόθυμος να στείλει τον πολύτιμο στρατό του στη μάχη. Αντ’ αυτού υποδαύλισε τις φυλετικές και εθνοτικές διαφορές και υποστήριξε τους Janjaweed. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γυναίκες βιάστηκαν συστηματικά και εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν. (Στη συνέχεια) Οι Janjaweed επισημοποιήθηκαν και έγιναν ισχυροί υπό τον πολέμαρχο Mohamed Hamdan Dagalo, ο οποίος εκτόπισε τον Μπασίρ το 2019».
Ο Moises Naim σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ρωσίας συρρικνώνεται και ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει» που ήταν δημοσιευμένο στις 27 Απριλίου στην αγγλόφωνη έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» ανέφερε τα εξής: «Μπορεί μια στρατιωτική υπερδύναμη να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της ακόμη και αν ο πληθυσμός της συρρικνώνεται; Τι γίνεται όταν ο πληθυσμός της γερνάει και σύντομα οι ηλικιωμένοι θα κυριαρχούν; Αυτά δεν είναι υποθετικά ερωτήματα- συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία αποδυναμώνεται και η Κίνα γερνάει ραγδαία. Μεταξύ 1994 και 2021 ο ρωσικός πληθυσμός μειώθηκε κατά έξι εκατομμύρια (από 149 σε 143 εκατομμύρια άτομα). Η Κίνα επίσης συρρικνώνεται. Το 2022 – για πρώτη φορά από το 1961 – είχε καθαρή απώλεια πολιτών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συν τοις άλλοις, ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει. Η δημογραφική μείωση δεν απειλεί μόνο τη σταθερότητα αυτών των στρατιωτικών υπερδυνάμεων, αλλά φέρνει επίσης ελλείψεις εργατικού δυναμικού και ενισχύει τις διαταραχές στην αγορά εργασίας. Η μείωση του εργατικού δυναμικού μειώνει ταυτόχρονα το εισόδημα που εισπράττει η κυβέρνηση από φόρους, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις συντάξεις και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες».
Σε παρέμβαση με τίτλο «Ενώπιων μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών;» που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Wolfgang Ischinger εστίασε στα εξής: «Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει πυρηνικά οπλικά συστήματα στη Λευκορωσία. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε (σε αυτή την εξέλιξη); Ο Πολωνός πρωθυπουργός παρουσίασε τη δική του πρόταση: ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων στην Πολωνία. Αλλά πριν από την περαιτέρω αύξηση των κινδύνων πυρηνικής κλιμάκωσης στην Ευρώπη, θα μπορούσε κανείς ίσως να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το αν, προς το αμοιβαίο συμφέρον, θα ήταν εφικτό ένα βήμα ελέγχου των εξοπλισμών ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη εξαιρετικά δύσκολη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε και θα έπρεπε πρώτα να προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες. Ίσως λοιπόν η Μόσχα να έβρισκε μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον αρκετά ελκυστική, αν η υποταγή της Ουκρανίας στη Ρωσία αποδειχθεί ανέφικτη. Μια τέτοια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να μοιάζει με το εξής σενάριο: Η Μόσχα δεν στέλνει στη Λευκορωσία (πυρηνικά όπλα και) οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν αναπτύσσουν τέτοια όπλα στα ανατολικά κράτη του ΝΑΤΟ».
Ο ασιατικός Τύπος
Σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης ιαπωνικής εφημερίδας «The Asahi Shimbun» που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου με τον τίτλο «Μονάδες των SDF φτάνουν στις νήσους Οκινάουα για να προετοιμάσουν αντιπυραυλικά συστήματα», αναφέρθηκαν τα εξής: «Εν μέσω της απειλής μιας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, τα πρώτα στρατεύματα των Δυνάμεων Αυτοάμυνας που τοποθετήθηκαν σε μονάδες αναχαίτισης πυραύλων άρχισαν να καταφθάνουν σε νησιά του νομού Okinawa. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα πρώτα οχήματα που ανήκουν στις μονάδες έφτασαν στα νησιά Yonagunijima και Ishigakijima στις 23 και 24 Απριλίου. Οχήματα και προσωπικό θα αναπτυχθούν επίσης στο νησί Miyakojima ήδη από τις 25 Απριλίου. Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, διέταξε τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας (SDF) να είναι έτοιμες να καταρρίψουν έναν βαλλιστικό πύραυλο της Βόρειας Κορέας που πετούσε πάνω από τη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους τέσσερις φορές μεταξύ 2009 και 2016 με το πρόσχημα της εκτόξευσης δορυφόρων. Οι τρεις τελευταίες εκτοξεύτηκαν προς την νότια Ιαπωνία με αποτέλεσμα αυτή να ενισχύσει την πυραυλική της άμυνα. Τα τελευταία σχέδια δηλώνουν ανοιχτά ότι οι αντιπυραυλικές μονάδες θα αναπτυχθούν στην Okinawa, ένα ασυνήθιστο βήμα για την αποκάλυψη ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών στο κοινό. Αυτό αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές».
Στις 25 Απριλίου η αγγλόφωνη ινδική εφημερίδα «Hindustantimes» δημοσίευσε το ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Shangfu θα επισκεφθεί την Ινδία για να συμμετάσχει στη συνάντηση του SCO», το οποίο αναφέρει τα εξής: «Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο υπουργός Άμυνας της, στρατηγός Λι Σανγκφού, θα επισκεφθεί την Ινδία αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας Σαγκάης (SCO), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του για τον τερματισμό της παρατεταμένης αντιπαράθεσης στο ανατολικό Λαντάκ. (Ο Λι) Θεωρείται στενός συνεργάτης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και η επίσκεψη του στην Ινδία θεωρείται σημαντική καθώς πραγματοποιείται εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ των στρατών της Ινδίας και της Κίνας στο ανατολικό Λαντάκ. (Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση) Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο στρατηγός Λι θα απευθύνει ομιλία στη διάσκεψη και θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των σχετικών χωρών για να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει απόψεις για τα θέματα της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης, καθώς και για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Ο στρατηγός Λι αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Singh, αλλά και να συζητήσει την πρόοδο των στρατιωτικών και διπλωματικών συνομιλιών για την επίλυση της παρατεταμένης αντιπαράθεσης».
Η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «People’s Daily Online» στις 25 Απριλίου στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Τι υποδηλώνει η 18η συνάντηση σε επίπεδο Διοικητή Σώματος Κίνας-Ινδίας;» ανέφερε τα εξής: «Ο κινεζικός και ο ινδικός στρατός πραγματοποίησαν την Κυριακή τον 18ο γύρο της Συνάντησης Επιπέδου Διοικητών Σωμάτων Κίνας-Ινδίας. Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Ινδία. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο στρατών έστειλαν ένα θετικό μήνυμα. Από τότε που ξέσπασαν οι τριβές στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Ινδίας στις αρχές Μαΐου 2020, οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν από τις δύο πλευρές να συναντηθούν στα μισά του δρόμου. Ορισμένοι στην Ινδία μπορεί να έχουν την εξής ψευδαίσθηση: Καθώς η Κίνα περιορίζεται από τις ΗΠΑ και η Ινδία φλερτάρεται έντονα από τις δυτικές χώρες, η Κίνα είναι αυτή που “χρειάζεται την Ινδία”. (Ωστόσο) η Ουάσιγκτον, η οποία έχει εμπειρία στο να προκαλεί συγκρούσεις, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει το Νέο Δελχί σε μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν συνάδει με τα δικά της συμφέροντα. (Σε κάθε περίπτωση) Η σχέση Κίνας-Ινδίας πρέπει να αποκατασταθεί σε μια κανονική διπλωματική κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος
Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Έχοντας χάσει την κυριαρχία της, η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα» που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria», ο Petr Akopov προβάλλονται τα εξής: «Η διατήρηση της στρατηγικής αυτονομίας από τις ΗΠΑ είναι η μόνη απαίτηση της Κίνας προς την Ευρώπη. Και αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο η Ευρώπη, είτε πρόκειται για τη Γερμανία είτε για τη Γαλλία, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην Κίνα. Και χωρίς αντίδραση, η Κίνα θα προχωρήσει με βάση την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Ευρώπη είναι ανίκανη να λάβει ανεξάρτητες αποφάσεις. Επομένως, δεν είναι το Πεκίνο που αμφισβητεί την κυριαρχία της Βαλτικής ή της Ουκρανίας, αλλά η ίδια η Ευρώπη που θέτει προς αμφισβήτηση την ίδια την κυριαρχία της».
«Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται και πρέπει να προσπαθήσουμε να τους βρούμε», είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της Daryna Kolomiiets που ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της αγγλόφωνη ουκρανική ενημερωτικής πύλης «Κyiv Ρost». Στο άρθρο της η κ. Kolomiiets γράφει τα εξής: «(Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία) αυξάνει τους φόβους για ένα μακροχρόνιο παρατεταμένο αδιέξοδο. Τον τελευταίο μήνα άρχισα να βοηθάω τους συγγενείς των αγνοουμένων. Ορισμένοι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου. Με τη σειρά μου, βρήκα διάφορα κανάλια και τρόπους αναζήτησης. Έτσι μπήκα στην κοινότητα των “αγνοουμένων”. Υπάρχουν εκατοντάδες μηνύματα στα chat rooms κάθε μέρα – (πολύς) πόνος πίσω από το καθένα από αυτά. Πόνος που δεν είναι δυνατόν να νιώσει κανείς χωρίς να τον βιώσει από πρώτο χέρι. Καθώς το 2022 πλησίαζε στο τέλος του, υπήρχαν 15.000 αγνοούμενοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία και περισσότεροι από 3.400 σε αιχμαλωσία. Από την έναρξη της χειμερινής επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν. Κάθε απόγευμα, στη συνομιλία (chat rooms) δημοσιεύονται ειδήσεις για κάποιο από αυτά τα στρατιωτικά στελέχη. Πριν πάω για ύπνο, φαντάζομαι τα πρόσωπα κάθε ατόμου που λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες για τους συγγενείς του. Φαντάζομαι κύματα χαράς όταν έρχονται καλά νέα».
Πηγή: ΚΥΠΕ