Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να αποκλειστούν οι Ρώσοι και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά δεν βρίσκει συμμάχους. Τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), πρωτίστως, όσο και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, είναι υπέρ της συμμετοχής των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τετάρτη τα σχέδιά της να επιτρέψει σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 παρά τις διαμαρτυρίες του Ζελένσκι.
Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της επανέλαβε τη θέση της ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επομένως να διερευνηθεί περαιτέρω ένας δρόμος για τη συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες υπό αυστηρές προϋποθέσεις».
Αφού μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι έγραψε την Τρίτη στο Telegram ότι «τόνισε ιδιαίτερα ότι οι αθλητές από τη Ρωσία δεν πρέπει να έχουν θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».
Αυτή η αντίθεση έρχεται καθώς η ΔΟΕ διερευνά τρόπους για να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Όπως αναφέρει η Washington Post, η ιδέα να τους επιτραπεί να αγωνιστούν συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ τον περασμένο μήνα και στην Ολυμπιακή Σύνοδο Κορυφής. Αν και δεν βγήκαν συμπεράσματα, οι παρευρισκόμενοι και στις δύο συγκεντρώσεις επέμειναν ότι η ΔΟΕ άρχισε συνομιλίες με τους ηγέτες των Ολυμπιακών Επιτροπών όλων των χωρών και μεμονωμένους αθλητικούς οργανισμούς για να βρεθεί, κατά τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, «ένα μονοπάτι επιστροφής στην ένταξη».
Μετά τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, η ΔΟΕ είπε ότι διαβουλεύτηκε με διεθνείς ομοσπονδίες, εθνικούς αθλητικούς φορείς, μέλη της ΔΟΕ και εκπροσώπους αθλητών και βρήκε ομόφωνη υποστήριξη για να συνεχίσουν τη «δέσμευσή τους για αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς αθλητές». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία υποστήριξε επίσης να επιτραπεί σε αθλητές με ρωσικά ή λευκορωσικά διαβατήρια να αγωνίζονται, επικαλούμενη μια «δέσμευση για την ενωτική αποστολή του Ολυμπιακού Κινήματος».
Η ΔΟΕ είπε ότι αυτοί οι αθλητές θα συμμετάσχουν ως «ουδέτεροι» αγωνιζόμενοι «και σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν το κράτος τους ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό στη χώρα τους». Επιπλέον, «μόνο όσοι δεν έχουν ενεργήσει ενάντια στην ειρηνευτική αποστολή της ΔΟΕ υποστηρίζοντας ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αγωνιστούν. Δεύτερον, μόνο αθλητές που συμμορφώνονται πλήρως με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ και όλους τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς κατά του ντόπινγκ θα είναι επιλέξιμοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Αν Ινταλγκό, η οποία υποστήριξε την άποψη να αγωνιστούν κανονικά οι αθλητές υπό ουδέτερη σημαία.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια στιγμή για τους αθλητές και οι αθλητές δεν πρέπει να στερούνται τον αγώνα τους. Αλλά σκέφτομαι και παρακαλώ, όπως ένα μεγάλο μέρος του αθλητικού κινήματος, να μην υπάρχει αντιπροσωπεία κάτω από τη ρωσική σημαία», εξήγησε στο France 2 η δήμαρχος του Παρισιού.
«Φυσικά οι Αγώνες γίνονται σε γεωπολιτικό χώρο. Ελπίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα βρίσκεται πίσω μας όταν θα φιλοξενήσουμε τους Αγώνες του Παρισιού, που θα είναι η πρώτη μεγάλη στιγμή της πολυαναμενόμενης αδελφικής συνάντησης, γιατί μετά τον Covid, μετά από όλα αυτά που μόλις ζήσαμε, υπάρχει μια ανάγκη να συγκεντρωθούμε γύρω από τον αθλητισμό», επέμεινε.