Προκαταρκτική έκθεση της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) για τους μεγάλους σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίζει μεγάλα λάθη και σοβαρές ελλείψεις που μεγέθυναν την καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», στην έκθεση, η «αρχιτεκτονική αμνηστία» που τέθηκε σε ισχύ το 2018, δηλαδή η νομιμοποίηση πολλών κατοικιών που χτίστηκαν δίχως τις απαραίτητες άδειες, παρουσιάζεται ως ο κύριος παράγοντας των καταστροφών, ενώ τονίζεται επίσης το ζήτημα της έλλειψης εποπτείας.
«Παρόλο που η καταγραφή των κτιρίων στη ζώνη του σεισμού δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, γίνεται κατανοητό ότι ορισμένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν πλήρεις ζημιές χτίστηκαν μετά το 2000. Στην πραγματικότητα, έχουν σημειωθεί ολικές καταρρεύσεις σε κτίρια που δηλώνεται ότι έχουν κατασκευαστεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όπως πριν από λίγα χρόνια, και τα οποία μπορεί να έχουν σχεδιαστεί ακόμη και με βάση τον κανονισμό του 2019», σημειώνει η έκθεση.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι περιοχές στις οποίες οι ζημιές από σεισμούς είναι αξιοσημείωτες είναι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί σε εύφορες γεωργικές εκτάσεις. Ως εκ τούτου, κτίρια 10-15 ορόφων που κατασκευάστηκαν σε συνθήκες ασθενούς εδάφους, ακόμη και σε εδάφη με δυνατότητα ρευστοποίησης, υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς».
Προστίθεται ότι «σε όλες τις κατασκευαστικές εφαρμογές, διενεργείται εξειδικευμένη επιθεώρηση, στην χώρα μας ορισμένοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας παραμένουν ελλιπείς για διάφορους λόγους. Οι υλικές αδυναμίες είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ολική κατάρρευση των κτιρίων».
Σύμφωνα με την έκθεση, μετά τους σεισμούς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθυστέρησαν και δεν εξαπλώθηκαν εγκαίρως σε ολόκληρη την σεισμόπληκτη περιοχή.
«Σε όλες τις περιοχές του σεισμού παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση των καταστροφών, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν σωστά και η βοήθεια δεν μπορούσε να παραδοθεί στις περιοχές που είχαν ανάγκη. Προέκυψε ανθρωπιστική κρίση όσον αφορά τη στέγαση και την τροφή», αναφέρεται.
«Αν και η κρίση ανακουφίστηκε εν μέρει χάρη στην κινητοποίηση αλληλεγγύης των πολιτών από όλη την Τουρκία, επικρατεί χάος στη διανομή της βοήθειας στις σεισμικές ζώνες», σημειώνει η έκθεση.
Στην έκθεση δόθηκαν πληροφορίες και σχετικά με το τσουνάμι που σημειώθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά τον σεισμό. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο πλάτος τσουνάμι που μετρήθηκε στην Αλεξανδρέττα περίπου 33 λεπτά μετά το σεισμό ήταν 14 εκατοστά. Η τιμή αυτή ήταν 13 εκατοστά στο Ερντέμλι ενώ 17 εκατοστά τσουνάμι μετρήθηκε στην Αμμόχωστο.
Πηγή: ΚΥΠΕ