3.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 6:28

Νέα ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης και έκτασης καλλιέργειας κατέγραψε η Κολομβία

Η Κολομβία, στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, κατέγραψε το 2022 νέα ρεκόρ όσον αφορά τόσο την ποσότητα της λευκής σκόνης που δυνητικά μπορούσε να παραχθεί όσο και σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των καλλιεργειών κόκας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) διευκρινίζεται ότι οι καλλιέργειες για την παραγωγή φύλλων κόκας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13% το 2022, φθάνοντας τα 2.300.000 στρέμματα — επιφάνεια άνευ προηγουμένου.

Ήδη το 2021, οι καλλιέργειες κόκας στη χώρα είχαν φθάσει τα 2.040.000 στρέμματα, επιφάνεια αυξημένη κατά 43% σε σχέση με το 2020 και επίσης ρεκόρ.

Μολονότι αναγνώρισε την επιβράδυνση της επέκτασης των καλλιεργειών (από το 43% στο 13%), ο ΟΗΕ επισήμανε πως η επιφάνεια των καλλιεργειών το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει αφότου άρχισε να τηρεί συστηματικά στοιχεία για την παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία, το 2001.

Η παραγωγή του ναρκωτικού επίσης αυξήθηκε σημαντικά το 2022, με προορισμό κυρίως τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Πέρασε από τους 1.400 τόνους υδροχλωρικής κοκαΐνης στους 1.738.

Η ανοδική τάση έχει εδραιωθεί από το 2014, παρά τις σκληρές, στρατιωτικοποιημένες μεθόδους που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Από τις 1.122 δημοτικές ενότητες της Κολομβίας, καλλιέργειες φύλλων κόκας εντοπίζονται στις 185, σύμφωνα με το UNODC.

Η Κολομβία παραμένει η χώρα που καταγράφει μακράν τις μεγαλύτερες καλλιέργειες φύλλων κόκας στον πλανήτη, ακολουθούμενη από το Περού και τη Βολιβία.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ετοιμάζεται να υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες νέα πολιτική κατά της διακίνησης ναρκωτικών, με άξονες την εξάρθρωση όσο και τη μείωση της επιρροής των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος· θέλει να επιτύχει το μάξιμουμ κατασχέσεων.

Η Κολομβιανή Υπουργός Περιβάλλοντος Σουσάνα Μουχάμαντ εκτίμησε πως το 13% της αποψίλωσης των δασών οφείλεται στις παράνομες καλλιέργειες. Πέρυσι, η Κολομβία κατέγραψε αποψίλωση 1.235 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασών, έκταση μειωμένη κατά 29% από το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!