24 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 10:43

Καλιφόρνια: 8 αγνοούμενοι μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς Ντίξι

Οι αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν ότι αγνοούνται τουλάχιστον οκτώ πρόσωπα μετά το πέρασμα από την περιοχή τους της Ντίξι, της καταστροφικής πυρκαγιάς που πλήττει την αμερικανική Δύση και συνέχιζε χθες Σάββατο την τρελή της πορεία.

Η γιγαντιαία πυρκαγιά, η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας, απανθράκωσε αυτή την εβδομάδα σπίτια και καταστήματα στη μικρή πόλη Γκρίνβιλ.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί θάνατοι ούτε τραυματισμοί από τις φλόγες, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλούμας ειδοποιήθηκε πως «οκτώ άνθρωποι αγνοούνται», ενημέρωσε το ίδιο. Οι πέντε είναι κάτοικοι της Γκρίνβιλ.

Παρά τις επανειλημμένες εντολές των αρχών να φύγουν από τα σπίτια τους, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν και να αποπειραθούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις φλόγες, να μην εμπιστευτούν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε αγνώστους.

Οι πιο ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες προσέφεραν πάντως κάποια ανακούφιση στους περίπου 5.000 πυροσβέστες που δίνουν μάχη μέρα και νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς Ντίξι, η οποία πια έχει ξεπεράσει σε επιφάνεια την πόλη του Λος Άντζελες.

«Οι μονάδες μας συνεχίζουν να εργάζονται γύρω από τη Σίλβερ Λέικ», όχι μακριά από τον χώρο όπου ξεκουράζονται ανάμεσα σε δυο βάρδιες οι πυροσβέστες, δήλωσε ο Τζέικ Καγκλ, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Καλιφόρνιας.

Η παρατεταμένη ξηρασία, που επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιες καταστροφικές φωτιές.

Η πυρκαγιά Ντίξι έχει πάρει τέτοια έκταση που δημιουργεί δικό της κλίμα, κάνοντας ακόμη πιο αβέβαιη την πορεία της. Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν παρά κατά το 21%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πτώση δέντρου σε ένα από το χιλιάδες καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το καλώδιο αυτό αποτελούσε μέρος του δικτύου του πάροχου ηλεκτροδότησης Pacific Gas and Electric (PG&E), ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την πυρκαγιά Καμπ, η οποία σχεδόν έσβησε την πόλη Παραντάις από τον χάρτη το 2018, στοιχίζοντας τη ζωή σε 86 ανθρώπους, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά Ντίξι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνεχίζονται οι πτήσεις μεταξύ αεροδρομίων Λάρνακας – Τελ Αβίβ

Συνεχίζονται και σήμερα, δύο μέρες μετά την επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με βαλλιστικούς πυραύλους, οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ...

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία – Βροχές στα ορεινά

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά αργότερα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις, που κυρίως στα ορεινά δεν...

Ώρα μηδέν για τη Μέση Ανατολή – Ισοπεδώνει τον Λίβανο το Ισραήλ και ετοιμάζει την απάντηση στο Ιράν

Nέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά,...

Reuters: Η Κύπρος στα πλάνα αρκετών κρατών για απομάκρυνση υπηκόων από Λίβανο

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και άλλες χώρες μεταφέρουν προσωπικό και εξοπλισμό στην Κύπρο προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους από τον...

Υπέκυψε στα τραύματά του 41χρονος οδηγός σκυβαλοφόρου

Υπέκυψε ψες στα τραύματα του ο Γιώργος Φιλίππου, 41 ετών από τη Λεμεσό, οδηγός του σκυβαλοφόρου, που είχε εμπλακεί σε οδική σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο...

Συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο πριν τη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα έχει στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!