Δώδεκα γυναίκες που εργάζονταν σε ένα παράνομο ορυχείο χρυσού στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας της Ινδονησίας σκοτώθηκαν όταν ένας γκρεμός κατέρρευσε και προκάλεσε κατολίσθηση που τις έθαψε, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τα μη αδειοδοτημένα ορυχεία είναι κοινά σε όλη την πλούσια σε ορυκτά Ινδονησία, με εγκαταλελειμμένες τοποθεσίες που προσελκύουν ντόπιους που αναζητούν υπολείμματα χρυσού χωρίς να χρησιμοποιούν κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.
Ένας γκρεμός που κατέρρευσε στην περιοχή Μανταλίνγκ Νατάλ της Βόρειας Σουμάτρας το απόγευμα της Πέμπτης, σκότωσε 12 γυναίκες — ηλικίας 30 έως 55 ετών — που έσκαβαν για χρυσό σε ένα εγκαταλελειμμένο παράνομο ορυχείο.
«Ο γκρεμός γύρω από το ορυχείο κατέρρευσε και έθαψε τις 12 γυναίκες, σκοτώνοντάς τις όλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αργά την Πέμπτη ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μάρλον Ραγιαγκουκγκούκ, προσθέτοντας ότι τα θύματα δεν ήταν επαγγελματίες ανθρακωρύχοι.
Δύο άλλες γυναίκες που δούλευαν μαζί τους κατάφεραν να διαφύγουν και έτρεξαν πίσω στο χωριό για να αναφέρουν το περιστατικό στις αρχές.
Χρειάστηκαν ώρες οι διασώστες για να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων καθώς βρίσκονταν σε μια τρύπα βάθους δύο μέτρων, η οποία ήταν γεμάτη λάσπη.
Η παράνομη εξόρυξη χρυσού είναι σύνηθες φαινόμενο στο Μανταλίνγκ Νατάλ, περίπου 300 χλμ νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μεντάν.
Τα ατυχήματα στα ορυχεία είναι συχνά σε όλο το αρχιπέλαγος λόγω κατολισθήσεων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες των μουσώνων.
Πέρσι έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένα παράνομο ορυχείο χρυσού κατέρρευσε στο Παρίτζι Μουτόνγκ στη νήσο Σουλαουέσι.
Το 2020, έντεκα εργαζόμενοι σε ορυχείο στη Σουμάτρα σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις.