7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 9:37

Γιατί είναι σημαντικό το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

Ανησυχία έχει προκαλέσει την Τρίτη η είδηση ότι κατέρρευσε το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της νότιας Ουκρανίας, στον ποταμό Δνείπερο.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή περίπου του ίδιου όγκου με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού.

Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να πλημμυρίσει την περιοχή, πλήττοντας ακόμη και την Χερσώνα, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022. Αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ο επικεφαλής της περιοχής της Χερσώνας προέτρεψε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι «το νερό θα φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε 5 ώρες».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Χερατσένκο, περίπου 16.000 άνθρωποι ενδέχεται να επηρεαστούν.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, 80 κοινότητες ενδέχεται να πληγούν από πλημμύρες.

Το νερό από τη δεξαμενή τροφοδοτεί τη χερσόνησο της Κριμαίας στα νότια – η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – καθώς και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – στα βόρεια. Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του. Ενδέχεται έτσι να έχει «αρνητικές συνέπειες» για το πυρηνικό εργοστάσιο, όπως προειδοποίησε η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την ώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Το φράγμα συνεισφέρει επίσης στην τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα.

Η καταστροφή του φράγματος θα επιδεινώσει τα ενεργειακά προβλήματα της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία προχώρησε νωρίτερα φέτος σε συστηματική στόχυεση των ζωτικής σημασίας υποδομών της.

Η κατάρρευσή του αναμένεται να πλήξεi επίσης το σύστημα καναλιών που ποτίζει μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!