7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 1:40

Βομβαρδισμοί στη Σανάα για δεύτερη συνεχή νύχτα

Εγκαταστάσεις όπου παράγονται μυστικά ή από όπου απογειώνονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των σιιτών ανταρτών Χούθι στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, ανάμεσά τους κτίριο υπό κατασκευή, βομβαρδίστηκαν σήμερα από την αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου τον Μάρτιο του 2015, μεταδίδει το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που η συμμαχία αυτή εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Σανάα, την οποία απέσπασαν από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση οι Χούθι το 2014.

Νωρίτερα, η συμμαχία υπό το Ριάντ προειδοποίησε πως θα εξαπέλυε νέες επιδρομές εναντίον “θεμιτών” στρατιωτικών στόχων στην πόλη, καλώντας τους αμάχους να μη συγκεντρώνονται σε τοποθεσίες-δυνητικούς στόχους και να μην τις πλησιάζουν. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν θύματα. Δεν ανακοινώθηκε κανένας επίσημος απολογισμός ούτε μετά τα πλήγματα της περασμένης νύχτας. Οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις, ιδίως εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs φορτωμένα εκρηκτικά. Το Σάββατο, ανακοίνωσαν ότι έστειλαν 14 UAVs να πλήξουν στόχους σε διάφορες σαουδαραβικές πόλεις, ανάμεσα τους εγκατάσταση της ARAMCO στην Τζέντα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι` αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, βρίσκεται σε αδιέξοδο στα πεδία των μαχών επί χρόνια. Από τον Φεβρουάριο, οι Χούθι διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη ότι η σύρραξη ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 377.000 ανθρώπους στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται σε έμμεσες αιτίες, με άλλα λόγια οφείλονται στις συνέπειες του πολέμου (πείνα, έλλειψη πόσιμου νερού, ασθένειες, διάλυση του συστήματος υγείας και βασικών υποδομών, κατάρρευση της οικονομίας…).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!