Μετά τη ανακάλυψη συντριμμιών από το υποβρύχιο Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού το επίκεντρο των προσπαθειών θα στραφεί τώρα προς την κατανόηση του τι προκάλεσε το ατύχημα. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Τζον Μάουγκερ τα μέχρι τώρα ευρήματα υποδηλώνουν μια «καταστροφική έκρηξη».
Ανάμεσα στα συντρίμμια είναι ο κώνος της ουράς του σκάφους και το πλαίσιο προσεδάφισης γεγονός που δείχνει ότι προκλήθηκε μια έκρηξη στο εσωτερικό του σκάφους που το διέλυσε. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει τώρα να γίνει μια προσπάθεια συλλογής όσων περισσότερων συντριμμιών του βαθυσκάφους Titan είναι εφικτό ώστε να μπορέσουν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με αυτή που γίνεται μετά από αεροπορικά ατυχήματα με τη διαφορά όμως ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει μαύρο κουτί το οποίο προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε ένα σκάφος ειδικά λίγο πριν από ένα ατύχημα.
Μόλις οι ερευνητές επαναφέρουν όσα περισσότερα μέρη του Titan στην επιφάνεια θα εξετάσουν τα ανθρακονήματα από τα οποία αποτελούνταν το βαθυσκάφος και θα πάρουν απαντήσεις από τον τρόπο που έχουν υποστεί τις ζημιές. Κάθε κομμάτι του Titan θα εξεταστεί προσεκτικά κάτω από μικροσκόπια για να εντοπισθούν στοιχεία που να δείχνουν πού και πώς προκλήθηκαν ρήγματα στο σκάφος.
Το μεγάλο ερώτημα που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν η αιτία ήταν μια δομική αστοχία. Αν ήταν, τότε το υποβρύχιο θα είχε υποβληθεί σε απίστευτα υψηλές πιέσεις, ισοδύναμες με το βάρος του Πύργου του Άιφελ, λέει ο καθηγητής Μπλερ Θόρντον από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Μιλάμε για μια πολύ ισχυρή κατάρρευση του θαλάμου των επιβατών» αναφέρει ο Θόρντον.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτό πράγματι συνέβη και εάν οφείλεται σε έλλειψη κατάλληλων δοκιμών, όπως έχουν υποστηρίξει ορισμένοι ειδικοί. «Οι ίνες άνθρακα μπορούν να υποστούν ζημιές από ελαττώματα στην κατασκευή τους. Οι ενώσεις μεταξύ των ανθρακονημάτων και του τιτανίου χρειάζονται πολύ προσεκτική επιθεώρηση. Η βιαιότητα της έκρηξης σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η αλληλουχία των γεγονότων επομένως η ανάγκη για ανάκτηση και επίπονη εξέταση των ευρημάτων είναι κρίσιμος παράγοντας» λέει ο καθηγητής Ρόντρικ Σμιθ του Imperial College του Λονδίνου. Όμως δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περιστατικά με ένα υποβρύχιο σε αυτό το σημείο του ωκεανού και με πολλές χώρες να εμπλέκονται στο περιστατικό αλλά θεωρείται πολύ πιθανό από την στιγμή που στις έρευνες διάσωσης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η αμερικανική ακτοφυλακή να είναι και αυτή που θα ηγηθεί των ερευνών για τα αίτια από εδώ και πέρα.