Αν και αρχικά έχασε πολλά εδάφη, η Ουκρανία κατάφερε να αντισταθεί αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τον βορρά και να επικεντρωθούν στα ανατολικά και νότια της χώρας. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις το φθινόπωρο, παίρνοντας πίσω το ένα πέμπτο του εδάφους που κατέλαβε αρχικά η Μόσχα. Πλέον οι μάχες έχουν εξελιχθεί σε ένα πόλεμο φθοράς, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται για τις εαρινές τους επιθέσεις.
Ένα χρόνο μετά χιλιάδες είναι οι νεκροί, εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι, αμέτρητες οι πληγές. Ο πόλεμος, όποιοι και αν είναι οι παράγοντες που τον προκάλεσαν και όσο κι αν διαρκέσει, δημιούργησε μια ρωγμή στην παγκόσμια τάξη, από την οποία αναδύεται ένας νέος ψυχροπολεμικός κόσμος.
Κοιτώντας πίσω τι έμεινε; Οι σφαγές αμάχων και η Μαριούπολη, η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή πλεύσης της Δύσης, οι σφοδρές μάχες, η αντεπίθεση της Ουκρανίας και οι προσαρτήσεις της Ρωσίας, τα αδιέξοδο.
(Ακολουθούν σκληρές εικόνες)
Φεβρουάριος 2022
Η εισβολή
24/2: Η Ρωσία ξεκινάει την επίθεσή της από τρεις κατευθύνσεις, από τη Λευκορωσία στα βόρεια, την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά και την Κριμαία- την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014-στα νότια. Η πρώτη αίσθηση είναι ότι η Ουκρανία θα «πέσει» γρήγορα. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνουν κυρώσεις που στοχεύουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, τις εισαγωγές τεχνολογίας και τους ολιγάρχες. Οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι βυθίζονται. Λαμβάνει χώρα η περιβόητη ρωσική επιχείρηση στο Φιδονήσι, κατά την οποία 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και τελικά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι. Το νησί βομβάρδισαν τα Vasily Bykov και Moskva.
25/2: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται να φύγει από την πρωτεύουσα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του αντεπιτίθενται. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα υποστήριξη και όπλα. Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.
27/2: Η Γερμανία προχωράει σε μία ιστορική στροφή στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύεται να επενδύσει 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και την επίτευξη του στόχου δαπανών του ΝΑΤΟ (για 2% του ΑΕΠ για την άμυνα) έως το 2024. Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο.
28/2: Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάρτιος 2022
Μάχες και κυρώσεις
01/3: Ξεκινάει η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις. Για πάνω από 80 ημέρες, οι Ρώσοι τη βομβαρδίζουν, αποφασισμένοι να καταλάβουν την πόλη-λιμάνι ακόμα κι αν χρειαστεί πρώτα να την ισοπεδώσουν.
02/3: Η ΕΕ αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT και αναστέλλει τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες των κρατικών μέσων ενημέρωσης Russia Today και Sputnik.
04/3: Οι ρωσικές δυνάμεις αποκτούν τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Ο αριθμός των προσφύγων που εκτοπίστηκαν εντός και εκτός Ουκρανίας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να εκτιμάει ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 16 εκατομμύρια, ή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας πριν από την εισβολή.
08/3: Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνουν απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
You may have seen images of Russia’s cruel attack on a maternity hospital in Mariupol. But what you might not know is that that strike was part of a larger pattern of attacks which have destroyed Ukraine’s health care system. https://t.co/BZHpbGd8wZ pic.twitter.com/WWgk4FQTKs
— New York Times Opinion (@nytopinion) May 13, 2022
10/3: Λαμβάνουν χώρα, χωρίς αποτέλεσμα, οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Η ΕΕ εγκρίνει κυρώσεις κατά εύπορων Ρώσων και πάνω από 140 αξιωματούχων.
13/3: Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση, όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ασκήσεις της με τις χώρες του ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή. Η επίθεση πραγματοποιείται κοντά στη πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία και κοντά στα πολωνικά σύνορα, αφήνοντας 35 νεκρούς και 134 τραυματίες. Το χτύπημα προκάλεσε ανησυχία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να βγει από τα σύνορα της Ουκρανίας.
16/3: Τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώνονται από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Θέατρο της Μαριούπολης, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
25/3: Η κυβέρνηση της Γερμανίας, που εξαρτάται σημαντικά από τη ρωσική ενέργεια, ανακοινώνει σχέδια να σταματήσει σχεδόν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος και να αποδεσμευτεί γενικά από το φυσικό αέριο της χώρας μέχρι τα μέσα του 2024.
29/3: Το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι θα περιορίσει δραστικά την κλίμακα των επιχειρήσεών της στον βορρά της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις της να αποχωρούν από το Κίεβο και άλλες περιοχές.
Απρίλιος 2022
Η δεύτερη φάση του πολέμου
01/4: Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ και κατηγορεί την Ουκρανία ότι αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενέργεια. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για το σκάψιμο χαρακωμάτων στην εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή.
03/4: Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο και τις περιοχές στα βόρεια αποκαλύπτει μαζικές δολοφονίες αμάχων και άλλες φρικαλεότητες στην Μπούτσα. Η ΕΕ καταδικάζει κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου και εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
08/4: Τουλάχιστον 52 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίζονται όταν τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος πλήττει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για πύραυλο κρουζ που μετέφερε πυρομαχικά διασποράς.
10/4: Η Ουκρανία συγκεντρώνει στοιχεία για χιλιάδες περιστατικά που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και συνδέονται με τη ρωσική εισβολή, με τη γενική εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα να αποκαλεί τον Πούτιν «τον κύριο εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα». Περίπου αυτή την περίοδο η Ρωσία διορίζει τον στρατηγό Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο οποίος επέβλεπε τις δυνάμεις της Μόσχας στη Συρία το 2015 και το 2016, ως ανώτατο διοικητή για τον πόλεμο.
12/4: Ο Πούτιν δηλώνει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία βρίσκονται «σε αδιέξοδο» και η εισβολή προχωρά «σύμφωνα με το σχέδιο».
13/4: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγορεί για πρώτη φορά τον Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.
14/4: Βυθίζεται η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το καταδρομικό Moskva.
Μάιος 2022
Ελλείψεις τροφίμων
04/5: Η ΕΕ ανακοινώνει σχέδια για την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου κατά τους επόμενους έξι μήνες ως μέρος του έκτου γύρου κυρώσεων.
14/5: Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγορεί τη Ρωσία ότι σκόπιμα προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τη διεθνή συμμαχία ενάντια στον πόλεμό της, καταστρέφοντας διαδρομές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ουκρανικών σιτηρών και μπλοκάροντας τα λιμάνια της Ουκρανίας.
15/5: Φινλανδία και τη Σουηδία ανακοινώνουν τα σχέδιά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
17/5: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους και διερευνά τη χρήση εσόδων από περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, από Ρώσους ολιγάρχες, για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
21/5: Η Ρωσία ολοκληρώνει την κατάληψη της Μαριούπολης στη Θάλασσα του Αζόφ, με την παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών του εργοστασίου χάλυβα Azovstal. Ο Μπάιντεν υπογράφει πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.
Ιούνιος 2022
Η επέκταση του ΝΑΤΟ
16/6: Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επισκέπτονται το Κίεβο καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ένωση.
23/6: Οι ηγέτες της ΕΕ χορηγούν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, προχωρώντας σε ένα ιστορικό βήμα για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Ο δρόμος μπροστά παραμένει όμως μακρύς και δύσκολος.
29/6: Πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από όπου προσκαλούν επίσημα τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη εάν οι δύο χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για έκδοση υπόπτων που η Άγκυρα θεωρεί ως «τρομοκράτες».
30/6: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας αποσύρθηκαν από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας λόγο για ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών.
Ιούλιος 2022
Το κόστος της ανοικοδόμησης
03/07: Τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρονται από την πόλη Λισικάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το τελευταίο αστικό καταφύγιο υπό τον έλεγχο του Κιέβου στην εμπόλεμη περιοχή Λουγκάνσκ.
Ο4/7: Η Ουκρανία γνωστοποιεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της χώρας, εκτιμώντας ότι χρειάζονται περισσότερα από 750 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια.
22/7: Η Ρωσία επιτίθεται στο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για την ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης.
Αύγουστος 2022
Η αντεπίθεση των Ουκρανών
30/8: Η Ουκρανία ξεκινά μια επίθεση στην περιοχή Χερσώνα, στα νότια, η οποία αργότερα εξελίσσεται σε πλήρη αντεπίθεση το φθινόπωρο, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα σε υποχώρηση.
Σεπτέμβριος 2022
Η μερική επιστράτευση των Ρώσων
02/9: Η ομάδα των χωρών της G7 αποφασίζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.
11/9: Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεχόμενων εδαφών στο βόρειο Χάρκοβο, σε μια αντεπίθεση που εκμεταλλεύεται την κατάρρευση της ρωσικής άμυνας.
21/9: Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες και οι οικογένειές τους πλημμυρίζουν τα σύνορα και ξεσπούν σποραδικά διαδηλώσεις καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει την μερική κινητοποίηση 300.000 στρατιωτών.
23/9: Η Ρωσία διεξάγει «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που κατέχει εν μέρει: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάνει λόγο για «παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
27/9: Δύο ισχυρές εκρήξεις καταστρέφουν το σύστημα αγωγών Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία.
30/9: Η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει τον Πούτιν για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων εδαφών που δεν ελέγχει πλήρως, αποτελούν μέρος της Ρωσίας «για πάντα». Η Ουκρανία υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οκτώβριος 2022
Ανακατατάξεις στην ηγεσία της Ρωσίας
08/10: Έκρηξη σημειώνεται σε παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στη γέφυρα των Στενών του Κέρτς (ή γέφυρα της Κριμαίας), προκαλώντας μερική κατάρρευση της μοναδικής οδικής σύνδεσης της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.
09/10: Ο Πούτιν για τοποθετεί τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν επικεφαλής ολόκληρης της επιχείρησης στην Ουκρανία.
10/10: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία με στόχο το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, σε μια εκστρατεία επιθέσεων κατά του ενεργειακού δικτύου και άλλων μη στρατιωτικών υποδομών.
Νοέμβριος 2022
Το πολωνικό ατύχημα
09/11: Τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν την πόλη Χερσώνα, που ήταν το πρώτο μεγάλο περιφερειακό κέντρο που περιήλθε στο έλεγχο της Μόσχας κατά την εισβολή της, σε μια άκρως συμβολική αποτυχία για τον Πούτιν.
14/11: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφωνούν πριν από μια συνάντηση της G20 να ανανεώσουν τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια. Γίνεται λόγος για «νέο σημείο εκκίνησης» και από κοινού επικρίνουν τις συζητήσεις για πυρηνικό πόλεμο.
15/11: Δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την έκρηξη πυραύλου σε πολωνικό έδαφος. Το περιστατικό απειλεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά οι ηγέτες της συμμαχίας και της Πολωνίας εκτονώνουν την κατάσταση δηλώνοντας γρήγορα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση.
24/11: Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Μόσχας με στόχο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία χωρίς ρεύμα και θέρμανση.
Δεκέμβριος 2022
Ο Ζελένσκι στην Ουάσιγνγκτον
16/12: Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με στόχο την πρόσβαση της Μόσχας σε drones, τις τράπεζες καθώς και αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για φερόμενη απαγωγή χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία.
19/12: Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
22/12: Ο Ουκρανός πρόεδρος ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Προσγειώνεται στην Ουάσιγκτον, και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο πιέζει τις ΗΠΑ για άρματα μάχης, αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και περισσότερα χρήματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοινώνει 1,85 δισ. δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Patriot.
Ιανουάριος 2023
Σπάει το ταμπού των αρμάτων μάχης
02/1: Ουκρανική επίθεση σε ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση στην κατεχόμενη πόλη Μακίιβκα, στα ανατολικά, σκοτώνει 89 στρατιώτες που στεγάζονται εκεί, ανακοινώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι ρωσικές αρχές απέδωσαν την επίθεση στην ενεργοποίηση και μαζική χρήση από το προσωπικό κινητών τηλεφώνων εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων.
05/1: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα προμηθεύσουν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Bradley, και η Γερμανία τα Marder. Η Γερμανία θα διαθέσει επίσης στην Ουκρανία μία συστοιχία πυραυλικών συστημάτων Patriot.
11/1: Η κυβέρνηση Πούτιν διορίζει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ, ως νέο διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
13/1: Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της καταλαμβάνουν το Σολεντάρ, μια πόλη με περιορισμένη στρατηγική σημασία, στην οποία ωστόσο έλαβαν χώρα σκληρές μάχες για εβδομάδες. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχία μετά από μήνες αποτυχιών.
14/1: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει ότι θα στείλει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία. Γίνεται έτσι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που συμφωνεί να προμηθεύσει πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα όπλα.
15/1: Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώνονται και 75 τραυματίζονται από ρωσική επίθεση σε εννιαόροφη πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας.
24/1: Ο Ζελένσκι απομακρύνει τουλάχιστον 10 αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κυβερνητική διαφθορά, μετά από την κατακραυγή για δωρεές και υπερβολές από δημοσίους υπαλλήλους εν μέσω των προσπαθειών της χώρας να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά από το κάψιμο του κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό.
25/1: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα στείλουν στο Κίεβο 31 από τα άρματα μάχης M1 Abrams τους. Προηγήθηκε η Γερμανία που ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μερικά από τα κορυφαία άρματα μάχης Leopard 2.
27/1: Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner ως διεθνή εγκληματική οργάνωση.
Φεβρουάριος 2023
Η ώρα των μαχητικών αεροσκαφών;
08/2: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοινώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών, και θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων την άνοιξη. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Λονδίνο πριν συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
20/2: Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, την πρώτη του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, και συναντά τον Ζελένσκι. Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει για την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
21/2: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία Start για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να αναπτύξουν. Μία μέρα μετά ανακοινώνει την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.
Ιωάννα Βαρδαλαχάκη • [email protected]