19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 22:50

Σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην κρίση καυσίμων στη Βρετανία ο στρατός

Η βρετανική Κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων στα πρατήρια, καθώς συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι μεγάλες ουρές οχημάτων έξω από βενζινάδικα και οι άδειες αντλίες.

Έως και 150 οδηγοί στρατιωτικών οχημάτων θα λάβουν εκπαίδευση πέντε ημερών για την περίπτωση που χρειαστεί να οδηγήσουν τα βυτιοφόρα των εταιρειών πετρελαίου ώστε να φτάσουν τα καύσιμα στα πρατήρια που έχουν ξεμείνει λόγω των αγορών πανικού από τους οδηγούς.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ δήλωσε ότι η κίνηση να τεθεί σε εγρήγορση ο στρατός είναι ένα «λογικό, προληπτικό βήμα».

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από την ανακοίνωση των εταιρειών BP και Esso τη νύχτα της Πέμπτης ότι δεν είναι σε θέση να ανεφοδιάσουν όλα τα πρατήριά τους λόγω έλλειψης οδηγών βυτιοφόρων.

Η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών έχει επισημανθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, μετά από την έλλειψη τροφίμων και άλλων προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90.000 κενές θέσεις οδηγών οχημάτων βαρέως φορτίου.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει εκτάκτως 5.000 βίζες εργασίες τρίμηνης διάρκειας σε οδηγούς από το εξωτερικό, ωστόσο όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι επαγγελματίες οδηγοί ή εκπρόσωποί τους λένε ότι η μικρή διάρκεια της βίζας δεν την καθιστά ελκυστική.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, που χθες απέδωσε την επιδείνωση ενός «διαχειρίσιμου προβλήματος» στις υπερβολικές αντιδράσεις των οδηγών, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις μετριασμού των αγορών πανικού. Οι εταιρίες πετρελαίου της χώρας με κοινή δήλωση καθησύχασαν για την επάρκεια των καυσίμων και είπαν ότι θα συντονίσουν τις παραδόσεις στα πρατήρια μετά και από την αναστολή του νόμου περί ανταγωνισμού.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική διότι είχαν υπάρξει εδώ και μήνες προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία τροφίμων και καυσίμων περί ανεπάρκειας οδηγών βαρέων οχημάτων, που οφείλεται σε συνδυασμό των επιπτώσεων του Brexit, της πανδημίας και της αδυναμίας προσέλκυσης νέων οδηγών στο επάγγελμα.

Εντείνεται επίσης το αίτημα προς την Κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένα πρατήρια για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση εργαζομένων σε κρίσιμα επαγγέλματα. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται και σε πολλά πρωτοσέλιδα σήμερα, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές από γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, δασκάλους και άλλους εργαζόμενους σε καίριες θέσεις για αδυναμία εύρεσης καυσίμων με αποτέλεσμα να πηγαίνουν καθυστερημένοι στη δουλειά τους ή να μην μπορούν να μετακινηθούν.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνονται αυτομάτως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι άδειες οδήγησης οχημάτων μεταφοράς βαρέως φορτίου που λήγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!