Προς ολοκλήρωση βαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιεί το μομέντουμ που δημιούργησε η κοινή εργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
Κτίζοντας στα διδάγματα της πανδημικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπηρεσίες της Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, έχουν ήδη προτείνει κανονισμούς για την αλλαγή των όρων εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και τον κανονισμό για τις διασυνοριακές αγωγές. Πρόκειται για ζητήματα που πριν την πανδημία φάνταζαν αδιανόητα στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ.
Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί μια νέα πρωτοβουλία που θα συμπληρώσει τα εργαλεία της ΕΕ όσον αφορά την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Πρόκειται για την Αρχή Ετοιμότητας και Αντίδρασης σε Έκτακτες Υγειονομικές Καταστάσεις (HERA). Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην ΕΕ.
«Τον τελευταίο χρόνο μπορέσαμε να ανταποκριθούμε πολύ ικανοποιητικά αλλά χρησιμοποιώντας ad hoc λύσεις. Δεν μπορούμε να κινούμαστε έτσι, πρέπει να δημιουργήσουμε τις δομικές αλλαγές ώστε να είμαστε και προετοιμασμένοι και να μπορούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα όταν και εφόσον έχουμε μια άλλη κρίση δημόσιας υγείας» ανέφερε η κ. Κυριακίδου, σε συνομιλία με Κύπριους δημοσιογράφους που επισκέπτονται το Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημείωσε δε πως δεν τίθεται θέμα μείωσης των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών, αλλά οι κινήσεις που γίνονται είναι εντός της Συνθήκης της ΕΕ. Η διαχείριση της υγείας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά την πανδημία, συμπλήρωσε.
Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο τριμερής διάλογος (Κομισιόν – Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο) μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου είπε πως πέραν του 72% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με 2 δόσεις με εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ. Τόνισε όμως ότι προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ευρώπη.
Τόνισε ακόμη πως η ΕΕ είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σε ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό σε όλη την ΕΕ, αν και κατέστησε σαφές πως η εμβολιαστική στρατηγική εναπόκειται αποκλειστικά στα κράτη – μέλη.
Αναμένεται αδειοδότηση και προσφοροδότηση φαρμάκων κατά Covid
Εξάλλου, αναφορικά με τη θεραπευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού, η Κύπρια Επίτροπος είπε πως μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τριών φαρμακευτικών σκευασμάτων μονοκλονικών αντισωμάτων και θα ακολουθήσει κοινή προσφοροδότηση εκ μέρους των 27.
Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου είπε πως μέχρι τώρα έχουν δοθεί πέραν από 238 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 138 τρίτες χώρες, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 αναμένονται να χορηγηθούν άλλα 200 εκατ. δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως χάριν στην στήριξη των κρατών – μελών. Η ενίσχυση άλλων χωρών αποτελεί ηθική υποχρέωση για την ΕΕ και όχι θέμα προστασίας, τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπενθυμίζοντς τη πολιτική δέσμευση των χωρών της G20 για εμβολιασμό του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.