16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 22:01

Εκτός ελέγχου κινεζικός πύραυλος-Ανησυχία μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή

Η Κίνα που άρχισε να «στήνει» τμηματικά τον δικό της Διαστημικό Σταθμό, θέτοντας σε τροχιά γύρω από την Γη το πρώτο τμήμα του, εκτόξευσε  με ένα μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν  την Μεγάλη Πέμπτη.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται κινεζικός πύραυλος 21 τόνων, ο οποίος πέφτει στη Γη και μπορεί να προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο πύραυλος της Κίνας , Long March 5b, που εκτοξεύθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσει μια μη ελεγχόμενη προσγείωση.

Ο Jonathan McDowell, ένας αστρονόμος που παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά γύρω από την Γη, δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του δείχνει «λίγο πιο βόρεια από την Νέα Υόρκη, την Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας».

Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα.

Οι δορυφορικοί ιχνηλάτες έχουν εντοπίσει τον πύραυλο μήκους 100 ποδιών, που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από τέσσερα μίλια το δευτερόλεπτο.

Η Κίνα, που άρχισε να «στήνει» τμηματικά το δικό της Διαστημικό Σταθμό, θέτοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο τμήμα του, εκτόξευσε  με ένα μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν στις 11:23 π.μ. τοπική ώρα, την Μεγάλη Πέμπτη.

 

Το μήκους 18 μέτρων κεντρικό τμήμα με την ονομασία «Τιανχέ» (Αρμονία των Ουρανών) θα συμπληρωθεί αργότερα από δύο κάπως μικρότερα περιφερειακά τμήματα, σχηματίζοντας τελικά ένα διαστημικό σταθμό σχήματος Τ, με την ονομασία Tiangong (Ουράνιο Παλάτι) έως το τέλος του 2022 και θα γίνει χώρος διαμονής για τρία μέλη του πληρώματος.

Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα μείνουν οι τρεις αστροναύτες στο σταθμό «Tianhe», ούτε ποια είναι η ταυτότητά τους, καθώς η κινεζική διαστημική υπηρεσία είναι συνήθως φειδωλή σε τέτοιες πληροφορίες.

Όταν ολοκληρωθεί, ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 211 έως 280 μιλίων.

Η Κίνα σχεδιάζει συνολικά 11 αποστολές μέσα στο 2021 και 2022 για να ολοκληρώσει το διαστημικό σταθμό της, μεταξύ των οποίων τέσσερις επανδρωμένες.

Ο νέος κινεζικός Διαστημικός Σταθμός , στην πλήρη μορφή του, θα έχει περίπου το 20% του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ζυγίζει γύρω στους 460 τόνους και θα μπορεί να φιλοξενεί τριμελή κινεζικά πληρώματα για τρεις μήνες κάθε φορά (πρόσκαιρα έως έξι κατά την εναλλαγή των πληρωμάτων), έναντι έως και 13 αστροναυτών στον ISS.

Στον κινεζικό σταθμό θα υπάρχουν υποδομές για πολλά ταυτόχρονα επιστημονικά πειράματα. Ήδη έχουν σχεδιασθεί τουλάχιστον 100 από τους Κινέζους επιστήμονες για να γίνουν στο διάστημα και μερικά θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα τους εντός του 2022.

Η Κίνα στοχεύει να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030 για να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, και να δημιουργήσει τον πιο προηγμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η ISS, που βρίσκεται σε τροχιά, χρειάστηκε 10 χρόνια και περισσότερες από 30 αποστολές για να συγκεντρωθούν από την έναρξη της πρώτης ενότητας το 1998.
Το ISS υποστηρίζεται από πέντε συμμετέχοντες διαστημικές υπηρεσίες – τη NASA (ΗΠΑ), τη Roscosmos (Ρωσία), την JAXA (Ιαπωνία), την ESA (Ευρώπη) και την CSA (Καναδάς) – αλλά η Κίνα αρχικά απαγορεύτηκε να συμμετάσχει από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιστροφή του πυραύλου στη Γη, ειδικά εάν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορούσε να χαλάσει τον εορτασμό της Κίνας.

Οι ανιχνευτές διαστημικών συντριμμιών παρατήρησαν ότι κινείται αργά και απρόβλεπτα στη Γη τις τελευταίες ημέρες και η επιστροφή τπου θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μη ελεγχόμενες προσγειώσεις που καταγράφηκαν.

Η Κίνα εκτόξευσέ δοκιμαστικά το Long March 5b τον Μάιο του 2020, αλλά και αυτή η αποστολή τελείωσε επίσης με μια ανεξέλεγκτη πτώση με τον πύραυλο να πέφτει λίγο έξω από την ακτή της Δυτικής Αφρικής.

Πριν καταστραφεί στα νερά της δυτικής ακτής της Μαυριτανίας, ο πυρήνας των πυραύλων πέταξε πάνω από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!