Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής του οργανισμού Συνομοσπονδία NHS που εκπροσωπεί τις κατά τόπους διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Σχέδιο Β που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Τζόνσον προβλέπει επαναφορά της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και χώρους με συνωστισμό, εκ νέου υποχρέωσης τήρησης αποστάσεων, πιστοποιητικά εμβολιασμού για είσοδο σε κάποιους χώρους και εκδηλώσεις και νέα σύσταση για τηλεργασία.
Όπως είχε πει ο Μπόρις Τζονσον, τα μέτρα θα επανέρχονταν μόνο σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε βαθμό που θα απειλούσαν με μη βιώσιμη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας NHS, κάτι που για ορισμένους επιστήμονες και αξιωματούχους του NHS έχει αρχίσει να συμβαίνει.
Η χώρα έχει τους χειρότερους κατά κεφαλή ημερήσιους απολογισμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη, με τάση ανοδική. Την Τρίτη αναφέρθηκαν 223 θάνατοι, οι περισσότεροι σε ένα 24ωρο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο έχει ανεβεί στα 44.145. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων πλησιάζει ξανά τις 8.000.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση εφαρμογής του Σχεδίου Β, αλλά σημείωσε πως η πορεία της πανδημίας παρακολουθείται στενά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας NHS Μάθιου Τέιλορ προειδοποίησε μέσω του Guardian την κυβέρνηση ότι αν δεν επαναφέρει μέτρα συγκράτησης της διασποράς του κορωνοϊού, τότε θα εκτροχιαστούν οι προσπάθειες του δημοσίου συστήματος υγείας να καλύψει τις ανάγκες των άνω των 5,7 εκατομμυρίων ασθενών που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις θεραπείες τους ή στα ραντεβού τους λόγω των περιορισμών και του φόρτου εργασίας που προξενεί ο κορωνοϊός.
«Είμαστε εντελώς στα πρόθυρα και είναι μόλις μέσα Οκτωβρίου. Θα απαιτούσε τεράστια ποσότητα τύχης για να μη βρεθούμε εν μέσω βαθιάς κρίσης τους επόμενους τρεις μήνες. Η κυβέρνηση δε θα έπρεπε μόνο να ανακοινώσει ότι περνάμε στο Σχέδιο Β, αλλά θα έπρεπε να είναι ένα ενισχυμένο Σχέδιο Β», είπε ο κ. Τέιλορ, εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Σε νεότερες δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τέιλορ είπε πως το NHS προετοιμάζεται δυνητικά για τον πιο δύσκολο χειμώνα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ.
Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιδεικνύει τον «χαρακτηριστικό εφησυχασμό» του, αν και ούτε ο ίδιος κάλεσε ευθέως σε άμεση επαναφορά προστατευτικών μέτρων.
Αυτό το έκαναν πάντως ορισμένοι επιστήμονες όπως η καθηγήτρια Κριστίνα Πάγκελ, επικεφαλής του τομέα ερευνών κλινικών επιχειρήσεων στο UCL, η οποία επισήμανε ότι τα μέτρα χρειάζονται διότι πέρα από τα αυξανόμενα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία, υπάρχει μία πανδημία «εκτός ελέγχου» στα σχολεία.
Ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης καθηγητής Ρόουλαντ Κάο, εκφράζοντας προσωπική άποψη είπε ότι τα στοιχειώδη μέτρα του Σχεδίου Β θα ήταν ωφέλιμα αυτή τη στιγμή.
Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάουζ, επίσης εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον συμφώνησε λέγοντας ότι δράση νωρίς σημαίνει δράση λιγότερο αυστηρή, ενώ ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον από το Imperial College έδωσε έμφαση στη σημασία επιταχύνσης της χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και του εμβολιασμού των ανηλίκων.
Τέλος, ο προσωρινός Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Δημόσιας Υγείας Τζιμ ΜακΜάνους είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί το περιεχόμενο και ο χρόνος εφαρμογής του Σχεδίου Β, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθούν τόσο τα lockdown όσο όμως και ο εφησυχασμός.