Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα Foxconn, Τέρι Κουό, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Ταϊβάν ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δεσμευόμενος να διορθώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο και να τονώσει την οικονομία της Ταϊβάν.
Η Foxconn –επισήμως η Hon Hai Precision Industry– είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών κατά παραγγελία στον κόσμο, παράγει τις συσκευές αρκετών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας, ιδίως της αμερικανικής Apple.
Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Κουό ανακοίνωσε αυτό που ονόμασε «η εποχή της διακυβέρνησης των επιχειρηματιών». «Αποφάσισα να συμμετάσχω στην προεδρική κούρσα του 2024», είπε, αναφέροντας την επιχειρηματική και οικονομική του εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με την Κίνα.
«Δώστε μου τέσσερα χρόνια και υπόσχομαι ότι θα φέρω 50 χρόνια ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν και θα χτίσω τα βαθύτερα θεμέλια για την αμοιβαία εμπιστοσύνη πέρα από το στενό… Η Ταϊβάν δεν πρέπει να γίνει Ουκρανία και δεν θα αφήσω την Ταϊβάν να γίνει η επόμενη Ουκρανία».
Οι προεδρικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.
Ο Κουό, ο οποίος έτρεφε για καιρό τη φιλοδοξία να αναλάβει την προεδρία, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος πως θα επιδίωκε να εξασφαλίσει το χρίσμα του Κουομιντάνγκ (KMT), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν. Όμως το KMT προτίμησε άλλον υποψήφιο, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Χου Γιου-ι, σήμερα δήμαρχο της Νέας Ταϊπέι, παρά το ότι οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες τις τελευταίες εβδομάδες.
Πάντως ο Κουό θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 290.000 υπογραφές μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.
Οι σχέσεις με το Πεκίνο
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει δεσμευτεί να ενσωματώσει την Ταϊβάν στο κινεζικό κράτος, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «επανένωση», κάτι που απορρίπτεται συντριπτικά από τον λαό της Ταϊβάν και τα μεγάλα πολιτικά της κόμματα. Υπό την κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα έχει γίνει όλο και πιο επιθετική προς την Ταϊβάν. Διέκοψε τις επικοινωνίες με την Ταϊπέι μετά την εκλογική νίκη της προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν το 2016 και τα τελευταία χρόνια έχει στείλει αυξανόμενο αριθμό πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ).
Την Δευτέρα Κουό κατηγόρησε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Τσάι για κλιμάκωση των εντάσεων, χαρακτηρίζοντάς την αλαζονική και διεφθαρμένη. «Υπό την κυριαρχία του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος τα τελευταία επτά περίπου χρόνια, διεθνώς, οδηγούν την Ταϊβάν στον κίνδυνο του πολέμου. Στο εσωτερικό, οι πολιτικές τους είναι γεμάτες λάθη», είπε.