Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αντίπαλες χώρες στην κρίση του Κόλπου, καθώς και τα ουδέτερα μέρη, Ομάν και Κουβέιτ, ανακοίνωσαν χθες πρόοδο στην επίλυση ενός διπλωματικού πολέμου μεταξύ του μικρού εμιράτου εναντίον του ισχυρού σουνιτικού βασιλείου και τριών αραβικών κρατών συμμάχων του.
«Είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας από το Μπαχρέιν, όπου παρευρέθηκε σε διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχης Άχμεντ Νάσερ αλ Μοχάμεντ αλ Σαμπάχ, του οποίου η χώρα ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης, δήλωσε από την πλευρά του ότι όλα τα μέρη εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε μια «τελική συμφωνία» κατά τη διάρκεια των «εποικοδομητικών συνομιλιών» στις οποίες συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Με tweet του, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουρραχμάν Αλ Θάνι καλωσόρισε τη δήλωση του Κουβέιτ ως «ένα επιτακτικό βήμα» προς την επίλυση της διένεξης. Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ είπε νωρίτερα στο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη ότι η Ντόχα ελπίζει ότι «τα πράγματα θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ενότητα του Κόλπου είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της περιοχής. Αυτή η αχρείαστη κρίση πρέπει να τελειώσει με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό».
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τον Ιούνιο 2017 τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, και διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες. Οι τέσσερις χώρες έδιωξαν τους υπηκόους του Κατάρ που κατοικούσαν στο έδαφος τους, έκλεισαν τα σύνορα και τους λιμένες τους και απαγόρευαν σε αεροπλάνα καταριανών αερογραμμών να εισέρχονται στον εναέριο χώρο τους.
Στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φάιζαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ δήλωσε ότι η επίλυση της διένεξης με το Κατάρ φαίνεται «εφικτή».
«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κουβέιτ αλλά και χάρη στην ισχυρή υποστήριξη του προέδρου Τραμπ» σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του OHE Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ελπίδα ότι όλες οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα συνεργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Τόνισε τη σημασία της ενότητας του Κόλπου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντούρατζιτς.
Η Τουρκία καλωσόρισε επίσης χθες το απόγευμα την πρόοδο που επιτεύχθηκε, χαιρετίζοντας τις «ειλικρινείς προσπάθειες» του Κουβέιτ για την επίλυση της κρίσης, ζητώντας παράλληλα να τερματιστούν οι κυρώσεις ενάντια στο Κατάρ, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτήρισε «άδικες».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ με tweet του τόνισε ότι ελπίζει ότι η συμφιλίωση στον Κόλπο «θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη για όλους τους λαούς της περιοχής μας».
Αναλυτές είχαν πρωτύτερα εκτιμήσει ότι οποιαδήποτε λύση θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μεταξύ του Ριάντ και της Ντόχα, εξαιρουμένων ιδίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της χώρας που είναι η πιο επικριτική ενάντια στο Κατάρ από την αρχή της κρίσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP