Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, οι τηλεφωνικές γραμμές και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κόπηκαν, στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο δημαρχείο της Γιανγκόν, έκλεισαν τα αεροδρόμια
Επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες τη νύχτα με την ηγέτιδα της χώρας και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία να τίθενται υπό κράτηση.
Η νέα απόπειρα πραξικοπήματος έρχεται μετά από αρκετές ημέρες κλιμάκωσης μεταξύ της κυβέρνησης και του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου. Αιτία για τη νέα ένταση ήταν οι εκλογές του Νοεμβρίου, όταν ο στρατός έκανε λόγο για νοθεία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη «τέθηκαν υπό κράτηση» τις πρώτες πρωινές.
«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», είπε ο εκπρόσωπος Μίο Νιούν, προσθέτοντας πως αναμένει ότι θα συλληφθεί και ο ίδιος.
Αούνγκ Σαν Σου Τσι: «Μην αποδεχθείτε την κατάληψη εξουσίας»
Στο μεταξύ, το κόμμα της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία προτρέπει τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και να διαδηλώσουν.
«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί.
«Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε.
«Εκλογές σε ένα χρόνο»
Ο στρατός της Μιανμάρ επιβεβαίωσε την κατάληψη της εξουσίας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε ότι «πρόεδρος» της χώρας αναλαμβάνει ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.
Ανέφερε ακόμη μέσω του Myawaddy, του τηλεοπτικού δικτύου των ένοπλων δυνάμεων, ότι η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθησαν διότι ενέχονται στη νοθεία που το επιτελείο ερίζει ότι έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο στρατός είχε απαιτήσει να αναβληθεί η σύγκληση σε σώμα και η έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου. Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την καταγγελία του επιτελείου περί νοθεία.
Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές. Όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εκλογική επιτροπή θα αναμορφωθεί και θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020.
Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις είχαν διακοπεί. Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
«Κλειστά αεροδρόμια»
Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα ήταν και η απαγόρευση όλων των πτήσεων στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας στη Μιανμάρ. Επίσης, με ανακοίνωσή της μέσω Facebook η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα αναφέρει ότι ο δρόμος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Γιανγκόν έχει κλείσει, ενώ υπάρχουν «αναφορές ότι έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια της χώρας».
Επίσης, η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής» στη Μιανμάρ, εκφράζει μεγάλη ανησυχία και δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για το πραξικόπημα και «καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την κατάληψη «της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» από τον στρατό, που πλήττει «τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών στη Μιανμάρ.
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασαν το πραξικόπημα και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων πολιτικών προσώπων. «Η δημοκρατία πρέπει να επικρατήσει» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Η Ε.Ε. είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μιανμάρ, στην οποία έχει εξασφαλίσει ειδικό προτιμησιακό καθεστώς, το οποίο θα μπορούσε να αφαιρεθεί.
Η Αυστραλία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και απαίτησε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και τους άλλους πολιτικούς που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο» της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν σχεδιάζει τον εσπευσμένο επαναπατρισμό των Ιαπώνων υπηκόων από τη χώρα.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει πληροφορίες για το συμβάν και μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και να βρουν λύση για αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στη χώρα. Η Μιανμάρ είναι σημαντική εμπορική και πολιτική σύμμαχος του Πεκίνου.