«Καμία αμφιβολία» δεν έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη», όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο όπλων στην Αγία Πετρούπολη. «Η νίκη είναι εξασφαλισμένη, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν σκοπό να σταματήσουν έναν «πόλεμο» που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια.
Συμμετέχοντας σε συνάντηση με βετεράνους στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα μάχονται με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.
«Οι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν βαρέα όπλα, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη δεν έχουν σταματήσει στο Ντονμπάς από το 2014. Το μόνο που κάνουμε σήμερα, ως μέρος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, είναι μια προσπάθεια να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι το νόημα της επιχείρησής μας – η προστασία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας «ιστορικά εδάφη» της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αποδέχθηκε την απώλειά τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Όπως υποστήριξε, η αποστολή στρατευμάτων στην χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ήταν απαραίτητη για την προστασία των ρωσόφωνων και τη διεξαγωγή «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας για να αποτραπεί η απειλή για τη Ρωσία.
Παράλληλα, επέμεινε ότι η Ρωσία προσπάθησε να διαπραγματευτεί μια ειρηνική διευθέτηση προτού στείλει στρατεύματα, αλλά «απλώς εξαπατηθήκαμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν επισκέπτεται την Αγία Πετρούπολη για τον εορτασμό της 80ης επετείου από το τέλος της πολιορκίας της πόλης- τότε γνωστής ως Λένινγκραντ- από τους Ναζί στις 18 Ιανουαρίου 1943.
Η πολιορκία του Λένινγκραντ διήρκεσε σχεδόν 900 ημέρες και έληξε τον Ιανουάριο του 1944, σηματοδοτώντας μια από τις πιο αιματηρές σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, οι περισσότεροι από τους οποίους από την πείνα.