Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαπίστωσε την Παρασκευή πως η χώρα του έχει “αφεθεί μόνη” αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη, καθώς η σύρραξη συνεχίζεται.
“Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται”, ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Είπε ακόμα, ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο.
“Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο”, ανέφερε στο διάγγελμά του, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός Υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).
Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.
Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για “φρικιαστικά πλήγματα” στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. “Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό”, ανέφερε.
Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον Πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και “να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού”. “Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία”, αξίωσε.
Οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζουν με την Ιαπωνία να ανακοινώνει ότι προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών. Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη, μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σουνίτσι Σουζούκι, διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες οι πόροι των οποίων στην ιαπωνική δικαιοδοσία θα παγώσουν είναι οι VEB, Promsvyazbank και Rossiya Bank.
Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε “πεπεισμένος” ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας και πως η Μόσχα θα “επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις” αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία “θα επικρατήσει”.
“Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν”, είπε.
Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες, Πέμπτη, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.
Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.