Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς πολέμους.
Ο προφανής πόλεμος βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο στρατός του Ισραήλ συγκρούεται με όλες του τις δυνάμεις την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που οι μαχητές της ένοπλης οργάνωσης εισέβαλαν στην επικράτειά στην πιο αιματηρή επίθεση μετά το Ολοκαύτωμα.
Η δίκη για διαφθορά
Μετά από σχεδόν δύο μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα και πάνω από 15.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, ο Νετανιάχου εισήλθε σε άλλη μία μάχη καθώς την Δευτέρα ξεκίνησε εκ νέου η δίκη του για διαφθορά.
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και διαφθορά σε μία περίπτωση και κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε άλλες δύο υποθέσεις. Έχει δηλώσει αθώος και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι είναι θύμα ενός πολιτικά ενορχηστρωμένου «κυνηγιού μαγισσών» από τα μέσα ενημέρωσης και την αριστερά.
Τα νομικά δράματα του Νετανιάχου έχουν επισκιάσει την ισραηλινή πολιτική για σχεδόν μισή δεκαετία. Σχετίζονται με τις οργισμένες αντιδράσεις του πρωθυπουργού εναντίον της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας. Και πιθανότατα έχουν παρακινήσει την αναζήτησή του για συνεχή εξουσία και πιθανή ασυλία, σχολιάζει η Washington Post, εξηγώντας πως η επιμονή του για παραμονή στην εξουσία διαφαίνεται από το γεγονός ότι προσπάθησε να επιστρέψει- και τα κατάφερε- μετά τις εκλογές του 2022, σχηματίζοντας ωστόσο την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, με έντονη την συμμετοχή της ακροδεξιάς.
Υπάρχει περίπτωση να αναγκαστεί σε παραίτηση λόγω της δίκης; Υπάρχει, αν και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πιθανότητα αρκετά χρόνια.
Καταρρέει η δημοτικότητά του
Την ίδια ώρα καταρρέει η δημοτικότητά του καθώς το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι φέρει μερίδιο ευθύνης για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Οι εντάσεις επίσης μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου και των οικογενειών των ομήρων έχει επίσης καλλιεργήσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στην ισραηλινή κοινωνία, παρόλο που αρχικά η επίθεση της Χαμάς συσπείρωσε τους Ισραηλινούς υπό το αίτημα για αυστηρή απάντηση.
Πάντως, η κατάσταση δεν ήταν ευνοϊκή για τον Νετανιάχου ούτε πριν την επίθεση καθώς στη χώρα λάμβαναν χώρα τεράστιες διαμαρτυρίες για για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση.
Σήμερα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών θέλουν να απομακρυνθεί από την εξουσία είτε αμέσως είτε μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Πλέον ο Νετανιάχου παλεύει για ό,τι έχει απομείνει από την πολιτική του καριέρα και την ίδια ώρα προσπαθεί να επιφέρει μια αποφασιστική νίκη κατά της Χαμάς.
Το τέλος του παιχνιδιού και στα δύο μέτωπα φαίνεται γεμάτο κινδύνους για τον πρωθυπουργό, σχολιάζει η WP, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί δυσκολεύονται να βρουν πώς θα μπορούσε να επιβιώσει στην εξουσία μετά τον πόλεμο.
Παράλληλα, μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολο για το Ισραήλ να πετύχει το είδος της μαξιμαλιστικής νίκης που επιδιώκουν οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου.
Η επιχείρηση στη Γάζα
Για την ώρα αυτό που βλέπουμε στη Λωρίδα της Γάζας είναι ότι ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί σε ολόκληρο τον θύλακα, επεκτείνοντας τις επιθέσεις του και στο νότιο τμήμα του.
Όμως ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών και η μεγάλης κλίμακας καταστροφή έχουν εξοργίσει τις αραβικές κυβερνήσεις και έχουν καλλιεργήσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι ότι το Σαββατοκύριακο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αμφισβήτησε εάν η «ολική καταστροφή της Χαμάς» είναι «πιθανή», υποστηρίζοντας ότι αυτός ο στόχος θα απαιτούσε πόλεμο για μια δεκαετία.
Στις ΗΠΑ υπάρχει η ελπίδα ότι το Ισραήλ μπορεί να περιορίσει την επιχείρησή του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τον Νετανιάχου να περιορίσει τις απωλειών μεταξύ των αμάχων, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, και προσπαθούν παρασκηνιακά για τη διαμόρφωση κάποιου είδους μεσολαβούμενης μεταπολεμικής συμφωνίας.
Και μετά;
Σε αυτό το μέτωπο, ο Νετανιάχου εξέφρασε αντίθεση άποψη από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία θέλει η Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει και να κυβερνήσει τη Γάζα. Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.
Καθώς όμως μαίνονται οι μάχες, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι πραγματικά θέλει το Ισραήλ για τη Γάζα. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να επιβάλουν νέα κατοχή στη Γάζα. Αλλά μιλούν για βελτιώσεις ασφάλειας, όπως μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων του με το Ισραήλ και πρόσβαση στο έδαφος για τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου που θα ανακαλούσε ορισμένα στοιχεία αυτονομίας από τους κατοίκους της Γάζας, σημειώνει η WP.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται σθεναρά σε οποιουσδήποτε περιορισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γη τους και είναι θετική να ανατεθεί η ευθύνη σε διεθνείς δυνάμεις που έχουν δεσμευτεί από αραβικά έθνη, για την ασφάλεια της περιοχής, συνεχίζει.
Μερικοί από τους συμμάχους του Νετανιάχου, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα μάλλον διαφορετικά και έχουν ζητήσει ανοιχτά την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Ο πρωθυπουργός ήλπιζε να αξιοποιήσει τις συμφωνίες ομαλοποίησης που έγιναν μεταξύ του Ισραήλ και μιας ομάδας αραβικών χωρών, αλλά αυτές οι κυβερνήσεις μπορεί να μην επιθυμούν στενή συνεργασία με Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
Ο Νετανιάχου πέρασε χρόνια ανεχόμενος σιωπηρά την ύπαρξη της Χαμάς στη Γάζα. «Το σχίσμα της παράταξης από τη μία και η απερίσκεπτη ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής από την άλλη βύθισε το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα σε μια εκτεταμένη κρίση και υπονόμευσε τη δυναμική που υπήρχε για μια λύση δύο κρατών που κανείς στην ισραηλινή δεξιά δεν φαίνεται να θέλει», αναφέρει η WP, υπογραμμίζοντας ότι ο Νετανιάχου βοήθησε στη στήριξη αυτού του status quo, επιτρέποντας τη μεταφορά χρημάτων από το Κατάρ στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέτρων για την ελάφρυνση της πίεσης στην ισλαμιστική ομάδα.
«Τώρα, αυτή η διευθέτηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του», λέει χαρακτηριστικά.
«Οι ασύμμετρες σχέσεις ισχύος μεταξύ του Ισραήλ, μιας τρομερής στρατιωτικής δύναμης, και της Χαμάς, μιας μη κρατικής τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι εμφανείς», παρατήρησε ο Άλον Πίνκας, πρώην γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη. «Για τη Χαμάς, μια νίκη μπορεί να σημαίνει το να σταθεί στα πόδια της και κυματίσει μια σημαία. Για το Ισραήλ, μόνο ένας αποφασιστικός στρατιωτικός θρίαμβος που υποβαθμίζει τη Χαμάς στρατιωτικά και την καθιστά πολιτικά ανίκανη θα είναι αρκετός. Ο Νετανιάχου το γνωρίζει καλά αυτό, γεγονός που καθιστά την εξισορρόπηση της πίεσης από το εσωτερικό και από τις ΗΠΑ ένα δύσκολο έργο».
«Είναι μια παράξενη σύμπτωση αυτό που έρχεται», είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός ιστορικός Άνταμ Ραζ. «Η Χαμάς δεν θα είναι στην διακυβέρνηση της Γάζας. Και νομίζω ότι μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι ο Νετανιάχου πλησιάζει στο τέλος της πολιτικής του καριέρας».