Τα πρόσφατα «περιορισμένα μέτρα» τα οποία έλαβε το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «είναι θετικά, ωστόσο απέχουν από το θεωρηθούν επαρκή σε σχέση με ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ την Τρίτη.
«Τα περιορισμένα μέτρα του Ισραήλ, ιδίως το να επιτρέψει να εισέρχονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, τροφίμων και αερίου για μαγειρική και το άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ/Κάρεμ Άμπου Σάλεμ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας είναι θετικά, όμως απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν επαρκή σε σχέση με όσα είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στο πεδίο», επεσήμανε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ερυθρός Σταυρός: «Ηθική αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια «ηθική αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε στο μεταξύ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), προτρέποντας Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών.
«Αναφέρομαι σε ηθική αποτυχία γιατί κάθε μέρα που αυτό συνεχίζεται είναι μια μέρα που η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει τέλος σε τόσο μεγάλα βάσανα και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε πολλές γενιές, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Γενεύη η πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Μιριάνα Σπόλιαριτς, μετά τις επισκέψεις της στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.
«Δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς συμφωνία των δύο πλευρών, γι’ αυτό τις προτρέπουμε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», προκειμένου να υπάρξουν περιθώρια για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και κρατούμενων, συμπλήρωσε.
Η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, και διήρκησε μια εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, οδήγησε στην απελευθέρωση 110 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων από ισραηλινές φυλακές.
Αν και η ΔΕΕΣ διευκόλυνε την απελευθέρωση ομήρων κατά τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας, η Διεθνής Επιτροπή έχει επικριθεί από Ισραηλινούς επειδή δεν έκανε περισσότερα για να απελευθερωθούν όμηροι. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν παρομοιάσει τη ΔΕΕΣ με υπηρεσία ταξί που οδηγεί τους ομήρους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν πηγαίνεις απλά εκεί και παίρνεις τους ομήρους και τους βγάζεις έξω», είπε η Σπόλιαριτς, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε παραλληλισμός με υπηρεσία Uber ή ταξί είναι «απαράδεκτη και εξωφρενική». «Οι συνάδελφοί μας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων και οι όμηροι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε εμμέσως την προηγούμενη εβδομάδα ότι διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι για να συζητήσουν την προοπτική μια νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
Την Τρίτη ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί άλλη μια συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς τόνισε ότι το παλαιστινιακό κίνημα απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την ανταλλαγή των ομήρων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ, όμως είναι ανοιχτό να εξετάσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Σπόλιαριτς τόνισε ότι η ΔΕΕΣ θα είναι έτοιμη να βοηθήσει και πάλι μόλις οι αντιμαχόμενες πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. «Συνεχίζουμε να συζητάμε με όλες τις πλευρές για να είμαστε στη συνέχεια έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters