Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Περού, Πέδρο Καστίγιο, έκρινε χθες Τετάρτη ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, με την καταμέτρηση να έχει φθάσει στο 99,82% των ψηφοδελτίων, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διατηρεί προβάδισμα 67.000 ψήφων.
Αν και η εθνική εκλογική επιτροπή (ONPE) δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως το αποτέλεσμα, ο κ. Καστίγιο διαβεβαίωσε ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι της παράταξής του θεωρούν δεδομένη πια την επικράτησή του.
Στις 16:30 χθες (τοπική ώρα, στις 00:30 ώρα Κύπρου), ο Πέδρο Καστίγιο πιστωνόταν το 50,2% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του, η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, το 49,8%.
Οι εκλογικές επιτροπές άρχισαν χθες την αργή διαδικασία ανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων για τα οποία έχουν υπάρξει αμφισβητήσεις αυτή είναι η τελευταία ελπίδα της κ.Φουχιμόρι πως θα ανατραπεί το προβάδισμα που έδωσε η βραδεία καταμέτρηση στον αντίπαλό της. Από ορισμένες συνεδριάσεις επιτροπών που αναμεταδόθηκαν τηλεοπτικά προκύπτει πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ψηφοδέλτια στα οποία χρησιμοποιήθηκε μη εγκεκριμένη μελάνη, ή ο σταυρός τοποθετήθηκε σε λάθος σημείο.
Η διεξοδική εξέτασή τους θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος, που ήδη έχει αργήσει πολύ εξαιτίας της αργής άφιξης στα γραφεία της ONPE ψηφοδελτίων από εκλογικά τμήματα σε απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου, καθώς και εκπατρισμένων περουβιανών.
“Θεωρώ ότι ο Καστίγιο θα κερδίσει, όμως πρέπει να περιμένει η ONPE να ανακηρύξει το επίσημο αποτέλεσμα”, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Ούγο Οτέρο. Καμία χώρα δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει επίσημα τη νίκη του κ. Καστίγιο. Μόνο ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας, ο Έβο Μοράλες (2006-2019), του απηύθυνε “συγχαρητήρια για αυτή τη νίκη, η οποία είναι νίκη όχι μόνο του περουβιανού λαού, αλλά επίσης του λατινοαμερικανικού λαού, που θέλει να ζήσει με κοινωνική δικαιοσύνη!”, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καστίγιο “αδελφή ψυχή και σύντροφο στον αγώνα”.
Ο Πέδρο Καστίγιο, μολαταύτα, ευχαρίστησε “εξ ονόματος του περουβιανού λαού” για τα μηνύματά τους “πρεσβείες και κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών” για τη “νίκη” του.
Η Κέικο Φουχιμόρι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει εκφραστεί δημόσια. Τη Δευτέρα, κατήγγειλε “παρατυπίες”, “ενδείξεις νοθείας”, “πρόθεση σαμποταρίσματος της λαϊκής βούλησης”.
Κάπου διακόσιοι οπαδοί της συγκεντρώθηκαν την Τρίτη μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ONPE. “Όχι στον μεταμφιεσμένο κομμουνισμό”, αξίωνε ένα από τα πανό που κράταγαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Περού κάλεσαν χθες “όλους τους Περουβιανούς να σεβαστούν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας” και δεσμεύθηκαν “να σεβαστούν τη βούληση των πολιτών που εκφράστηκαν στις κάλπες”. Έχουν υπάρξει παροτρύνσεις στον στρατό πολέμιων του κ. Καστίγιο να μην του επιτρέψει να αναλάβει την προεδρία.
Ο κ. Καστίγιο και η κ. Φουχιμόρι, που προς γενική έκπληξη επικράτησαν μεταξύ των συνολικά 18 υποψηφίων στον πρώτο γύρο της 11ης Απριλίου, υπόσχονταν την Κυριακή πως θα σεβαστούν την ετυμηγορία της κάλπης. Για την Τζέσικα Σμιθ, περουβιανή πολιτολόγο που εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Χιλής, “οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων (…) θα είναι κρίσιμες”, ωστόσο “η απόγνωση έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην παράταξη της Κέικο” Φουχιμόρι.
Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αναγνωρίζει ως εδώ πως “η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες”.
Η Αντριάνα Ουρούτια, η Πρόεδρος της ΜΚΟ Transparencia, πήγε πιο μακριά, δηλώνοντας στην εφημερίδα El Comercio πως “δεν υπάρχουν αποδείξεις που να μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για νοθεία”.
“Ψέματα, ψέματα, πάντα το ίδιο πράγμα: Φουχιμορισμός”, ήταν ο τίτλος ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα του κ. Καστίγιο, το Peru Libre (“Ελεύθερο Περού”), υπογραμμίζοντας πως η “παλιά πρακτική” της πολιτικής δυναστείας των Φουχιμόρι να καταγγέλλει νοθεία όταν ηττάται “δεν είναι μυστικό”.
Αυτή η διαφαινόμενη τρίτη ήττα θα ήταν πολύ οδυνηρή για την κ. Φουχιμόρι. Το 2016, την είχε κερδίσει ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι με εντελώς οριακή διαφορά 42.597 ψήφων επί συνόλου 20 εκ. εκλογέων (50,12% έναντι 49,88%). Είχε καταγγείλει και τότε το αποτέλεσμα κραυγάζοντας πως διαπράχθηκε νοθεία, προτού αναγνωρίσει χρόνια αργότερα πως διέπραξε “σφάλμα”.
Αν όντως χάσει ξανά, δέκα χρόνια μετά την πιο καθαρή ήττα της το 2011 (51,4% έναντι 48,4%), όταν χρειάστηκαν 10 ημέρες για να ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα, ενδέχεται να βρεθεί ξανά πίσω από τα σίδερα.
Η εισαγγελία ζητεί να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών για υπόθεση διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος, στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, για την οποία ήδη εξέτισε 16 μήνες προφυλάκισης. Ο πατέρας της, ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), εκτίει ποινή 25 χρόνων κάθειρξης μετά την καταδίκη του για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ