Με ψήφους 433 κατά και 165 υπέρ η Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο καταψήφισε αργά τη νύχτα της Δευτέρας το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Τζόνσον που ρυθμίζει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από την ολοκλήρωση του Brexit.
Το νομοσχέδιο, κατά παραδοχή της βρετανικής Κυβέρνησης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς δίνει στους Υπουργούς το δικαίωμα να αναιρέσουν μονομερώς διατάξεις της συμφωνίας του Brexit που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, συγκεκριμένα τους τομείς των τελωνειακών διατυπώσεων και των κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση Τζόνσον υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας που προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς του Ην. Βασιλείου σε περίπτωση που οι μέχρι τώρα άκαρπες συνομιλίες με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
Οι δύο πλευρές συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων από τη βρετανική Κυβέρνηση (που άπτονται του ισότιμου ανταγωνισμού που θέλουν να διασφαλίσουν οι Βρυξέλλες), των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τους λόρδους ήταν αναμενόμενη, με πρώην κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκονται πλέον στο δεύτερο τη τάξει νομοθετικό σώμα να κατακεραυνώνουν την απροκάλυπτη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας από τη βρετανική κυβέρνηση.
Ο επί δεκαετίες βουλευτής και Υπουργός των Συντηρητικών λόρδος Κεν Κλαρκ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «όχι μόνο ανήθικο, αλλά και εγγενώς γελοίο και βαθιά επιβλαβές».
Ο πρώην Πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ και ο επίσης πρώην ηγέτης των Συντηρητικών λόρδος Μάικλ Χάουαρντ επισήμαναν πως το νομοσχέδιο καταστρέφει τη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ενέκριναν με την ψήφο τους τροπολογία που αφαιρεί τις αμφιλεγόμενες διατάξεις από το νομοσχέδιο. Πλέον το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η αναμενόμενη νέα έγκριση από τους βουλευτές θα επαναφέρει το νομοσχέδιο στους λόρδους, σε μια νομοθετική διαδικασία γνωστή ως «πινγκ-πονγκ».
Ο κ. Τζόνσον, πάντως, έχει μεταθέσει την επόμενη φάση της νομοθετικής διαδικασίας για το Δεκέμβριο, θέλοντας να αφήσει ένα μεγαλύτερο περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Μια συμφωνία θα καθιστούσε δυνητικά άνευ αντικειμένου το νομοσχέδιο, που θα μπορούσε τότε να αποσυρθεί.
Πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό το σενάριο έχει γίνει πιο πιθανό μετά από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, καθώς ο επόμενος Αμερικανός Πρόεδρος έχει ρητώς επικρίνει το νομοσχέδιο θεωρώντας ότι απειλεί την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπάιντεν δεν παραλείπει να τονίσει την ιρλανδική του καταγωγή με κάθε ευκαιρία, αιτιολογώντας το αυξημένο ενδιαφέρον του για το Brexit.