16.8 C
Nicosia
Σάββατο 23 Νοέμβριος 2024 | 5:27

Η Μόσχα απαντά στις δυτικές κυρώσεις με κατασχέσεις δυτικών περιουσιών

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η κίνηση της Μόσχας να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της φινλανδικής ενεργειακής εταιρίας Fortum και της γερμανικής Uniper ήταν σε αντίποινα για την παράνομη, όπως την αποκάλεσε, κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε αργά χθες Τρίτη διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δύο ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας ενεργειακών εταιριών.

Ο ενεργειακός όμιλος Fortum δήλωσε πως «ερευνά» τις πληροφορίες και η Uniper, πρώην θυγατρική της Fortum, δήλωσε πως «εξετάζει» την κίνηση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Το διάταγμα δείχνει πως η Μόσχα έχει ήδη αναλάβει δράση εναντίον των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού παραρτήματος της Uniper, Unipro, και της Fortum. Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, ενώ πολλοί ζητούν πολύ αυστηρότερες κυρώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ικανότητα τη Ρωσίας να πολεμά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την Ουκρανία.

Η Γερμανία εθνικοποίησε την πρώην θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom πέρυσι.

«Το διάταγμα που εγκρίθηκε είναι μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εχθρικών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη στάση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στα ξένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιριών.»

Το διάταγμα του Πούτιν «δεν ασχολείται με θέματα ιδιοκτησίας και δεν στερεί τους ιδιοκτήτες από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επειδή η εξωτερική διαχείριση είναι προσωρινή και σημαίνει μόνο πως ο αυθεντικός ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λαμβάνει διαχειριστικές αποφάσεις», συνέχισε Πεσκόφ.

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων υπό εξωτερικό έλεγχο «μπορεί βέβαια να επεκταθεί», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο κύριος σκοπός του διατάγματος είναι να σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων για ενδεχόμενη εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων ως απάντηση στην παράνομη ιδιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.»

Η Uniper κατέχει το 83,73% της Unipro, η οποία λειτουργεί πέντε σταθμούς ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 11 γιγαβάτ στη Ρωσία και απασχολεί περίπου 4.300 υπαλλήλους.

Η Fortum ελέγχεται σε πλειοψηφικό ποσοστό από τη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα δήλωσε πως η Φινλανδία διέπραξε ένα επικίνδυνο λάθος.

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο για το πώς η απόφαση της Ρωσίας θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Fortum αντιλαμβάνεται τώρα πως το νέο διάταγμα δεν επηρεάζει τον τίτλο (την καταχωρισμένη ιδιοκτησία) των περιουσιακών στοιχείων και εταιριών στη Ρωσία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

«Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς αυτό επηρεάζει π.χ. τις ρωσικές επιχειρήσεις της Fortum ή την εν εξελίξει διαδικασία αποεπένδυσης», πρόσθεσε.

Ο βραχίονας της Fortum στη Ρωσία διαθέτει επτά θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στην περιοχή των Ουραλίων και στη δυτική Σιβηρία, ενώ κατέχει επίσης χαρτοφυλάκιο μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Ρωσία, από κοινού με τοπικούς εταίρους. Η λογιστική αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων ανερχόταν σε 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Και οι δύο εταιρίες προσπαθούν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, η Uniper αποτίμησε τη μετοχή της Unipro στο συμβολικό ποσό του ενός ευρώ ώστε να αντανακλά την πιθανότητα ότι δεν θα λάμβανε χώρα μια συμφωνία.

Το διάταγμα αναφέρει πως η Ρωσία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να απαντήσει σε ενέργειες τις οποίες δεν προσδιορίζει εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλών χωρών που είναι «εχθρικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». Οι μετοχές των δύο εταιριών τέθηκαν υπό τον προσωρινό έλεγχο της Rosimushchestvo, του ομοσπονδιακού οργανισμού κρατικής ιδιοκτήσίας.

Η ρωσική κρατική τράπεζα VTB δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιριών όπως η Fortum, επιστρέφοντάς τα όταν αρθούν οι κυρώσεις.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων από επενδυτές που προέρχονται από «εχθρικές» χώρες – όπως αποκαλεί η Μόσχα εκείνες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας- απαιτούν έγκριση από κυβερνητική επιτροπή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τον πρόεδρο.

Η κίνηση της Μόσχας προκαλεί έναν νέο πονοκέφαλο για τις εταιρίες που προσπαθούν ακόμη να φύγουν από τη Ρωσία. Εταιρίες με μερίδια σε ενεργειακά σχέδια και τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη πιο αυστηρούς δρόμους εξόδου.

Η Wintershall Dea, που εξακολουθεί να κατέχει μερίδια σε έναν αριθμό ρωσικών κοινοπραξιών με την Gazprom, αποκάλεσε τις πολιτικές της Μόσχας «απρόβλεπτες» και «αναξιόπιστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία κατά την απεργία

Σε οδηγίες για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού και για έγκαιρο προγραμματισμό και διαχείριση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ...

Αιφνίδια πρόταση Κατασκευαστών Ετοίμου Σκυροδέματος για επίλυση της διαφοράς – Δείτε τι προβλέπει

Πρόταση για επίλυση της εργατικής διάφοράς και τερματισμό της απεργιακής κινητοποίησης υπέβαλε αιφνιδίως ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος. Με γραπτή δήλωση το βράδυ της Παρασκευής,...

Συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της STATE GRID CORPORATION OF CHINA

Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την State Grid Corporation of China (SGCC) στη Ελλάδα συζήτησαν, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης,...

Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ζημιές σε ποσοστό 0,05%, κλείνοντας στις 200,58 μονάδες. Το Χρηματιστήριο κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,80%. Επίσης, ζημιές 0,07% παρουσίασε ο Δείκτης...

SKY express: Ξεκίνησαν οι καθημερινές απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κωνσταντινούπολη

 Καθημερινές απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κωνσταντινούπολη, εγκαινίασε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου η SKY express. Σε τελετή που διοργανώθηκε για την υποδοχή της πρώτης πτήσης στο αεροδρόμιο...

Thanos Hotels & Resorts: Νέο κεφάλαιο πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα με 10 ξενοδοχειακές μονάδες

Η κυπριακή Thanos Hotels & Resorts, πρωτοπόρος στην πολυτελή φιλοξενία, κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά με στόχο την ίδρυση δέκα πολυτελών ξενοδοχείων μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!