Ο σεβασμός που δείχνουν στον Πρωθυπουργό Narendra Modi διάφοροι αρχηγοί κρατών και απλοί πολίτες στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο για τον ίδιο ή την Ινδία, αλλά κυρίως και για τους 1,4 δισ. ανθρώπους της χώρας. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπερπόντιου ταξιδιού του πρωθυπουργού Modi, όχι μόνο προβλήθηκε η ισχυρή δημοκρατία της Ινδίας στον κόσμο, αλλά αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για πολλές άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, ο κόσμος είδε την Ινδία να γίνεται ισχυρή και να ενδυναμώνεται για χρονιά με τη χρονιά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αγκάλιασε τον Πρωθυπουργό Modi και έπλεξε δημόσια το εγκώμιο του Ινδού. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Modi «The Boss» σε μια δημόσια συνάντηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας James Marpe χαιρέτισε τον Ινδό ομόλογό του αγγίζοντας τα πόδια του με το που αφίχθη στην πρωτεύουσα Port Moresby. Και όλα αυτά μεταδόθηκαν από εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, αντανακλώντας έτσι την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή.
Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου ταξιδιού του στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Modi επισκέφθηκε τρεις χώρες και συναντήθηκε με περισσότερους από 40 παγκόσμιους οργανισμούς, αρχηγούς κρατών και παγκόσμιους ηγέτες. Κατά τις συνεδριάσεις των G-7, Quad και Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, κατέστησε σαφή την κατεύθυνση της χώρας ενώ συζήτησε σε βάθος με τους αρχηγούς κρατών για διμερή και παγκόσμια ζητήματα. Υποστήριξε επίσης σθεναρά τις αναπτυσσόμενες χώρες σε τρέχοντα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια, και έφερε τις ανεπτυγμένες χώρες προ των ευθυνών τους. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την έλλειψη ενιαίας άποψης και ορισμού της τρομοκρατίας δηλώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμιστεί.
“Οι θεσμοί που χτίστηκαν τον 20ο αιώνα δεν είναι συμβατοί με τις προκλήσεις του 21ου αιώνα”
Ο πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε στη συνάντηση των G7 ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε γιατί πρέπει να συζητάμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διάφορα φόρουμ. Γιατί τα Ηνωμένα Έθνη, που ιδρύθηκαν με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, δεν μπορούν να βάλουν τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις σήμερα; Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καν συμφωνήσει σε έναν κοινό ορισμό της τρομοκρατίας. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: οι θεσμοί που ιδρύθηκαν τον προηγούμενο αιώνα δεν είναι συμβατοί με το σύστημα του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε μεγάλους θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Θα πρέπει επίσης να γίνουν η φωνή του παγκόσμιου νότου. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε απλά να μιλάμε για το πώς θα τερματίσουμε τις συγκρούσεις αντί να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένας τόπος συνάντησης.
Η Ινδία πίστευε ανέκαθεν ότι οποιαδήποτε ένταση ή διαφωνία πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου. Εάν ο νόμος δίνει λύση, θα πρέπει να τηρηθεί. Με αυτό το πνεύμα, η Ινδία διευθέτησε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με το Μπαγκλαντές. Η παγκόσμια ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία είναι όλοι κοινοί στόχοι. Στον σημερινό κόσμο, όταν κάθε χώρα συνδέεται με κάθε άλλη χώρα με κάποιο τρόπο, εάν υπάρχει ένταση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι αναπτυσσόμενες χώρες με τους περιορισμένους πόρους υποφέρουν περισσότερο. Οι κρίσεις στα τρόφιμα, το πετρέλαιο και τα λιπάσματα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας παγκόσμιας κατάστασης. Ο πρωθυπουργός Modi λέει ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία. Η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια είναι από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα. Ένα εμπόδιο για την αντιμετώπιση αυτών των μνημειακών προκλήσεων είναι η τάση μας να βλέπουμε την κλιματική αλλαγή αποκλειστικά μέσα από το φακό της ενέργειας. Πρέπει να διευρύνουμε το εύρος της συνομιλίας μας.