Η Κομισιόν και η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους “να συνεργαστούν στενά για μια ασφαλή και προσανατολισμένη στον ασθενή χρήση των δεδομένων υγείας για την Ευρώπη, καθώς και για συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ στον εν λόγω τομέα, μέσω ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία που θα προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, καλύτερη έρευνα και καλύτερη χάραξη πολιτικών για την υγεία”, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Η δέσμευση έγινε στην τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου «Digital Health 2020 – EU on the Move», κατά την οποία οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι “είναι πλέον αναγκαίο και επείγον να προωθηθεί η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ”.
“Υπό το πρίσμα αυτό, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής για τα δεδομένα, αναμένεται να υποβληθεί ήδη φέτος νομική πράξη για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, η οποία θα στηρίζει την επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων ευαίσθητων δεδομένων, όπως τα δεδομένα υγείας”, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
“Ειδική νομοθετική πρόταση για έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος”, διευκρινίζεται.
“Η δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας”, σημειώνεται.
Το πλάνο προβλέπει επενδύσεις για τη στήριξη του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, καθώς και κοινών χώρων δεδομένων και καινοτομίας που σχετίζεται με την ψηφιακή υγεία, συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη στοχευμένων κωδίκων δεοντολογίας για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας και ένα πιλοτικό έργο με σκοπό να καταδειχθεί η σκοπιμότητα της διασυνοριακής ανάλυσης για τη βελτίωση, τη ρύθμιση και την καινοτομία της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και πρόσθετες δυνατότητες ενωσιακής χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα είναι διαθέσιμες στα κράτη μέλη από το 2021 στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ και του InvestEU.
Η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου τόνισε σχετικά ότι “ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα αποτελέσει κρίσιμη συνιστώσα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Τα δεδομένα σώζουν ζωές — όλοι το διαπιστώσαμε αυτό κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19. Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε δεδομένα υγείας στο πλαίσιο αξιόπιστης διακυβέρνησης και σαφών κανόνων και θα στηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας. Έως το 2025, οι ασθενείς από όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν τα δεδομένα τους σε επαγγελματίες υγείας της επιλογής τους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μαζί, μπορούμε να ενδυναμώσουμε εκατομμύρια πολίτες, ώστε να αυξήσουν ψηφιακά την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη και να βελτιώσουν την ευημερία τους”.
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία το 2021, η οποία περιλαμβάνει
κοινή δράση με 22 κράτη μέλη για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διακυβέρνηση, τις υποδομές, την ποιότητα των δεδομένων και την αλληλεγγύη στη χρήση των δεδομένων, καθώς και την ενδυνάμωση των πολιτών όσον αφορά τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας στην ΕΕ.