Η Ουκρανία έχει το θεμιτό δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων και αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα πληγμάτων πέρα από τα σύνορά της, είπε την Τρίτη από το Τάλιν της Εσθονίας ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.
Σε δηλώσεις με τον Εσθονό ομόλογό του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας και προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο ρευστό περιβάλλον ασφαλείας.
Ερωτηθείς για τη χθεσινή επίθεση με drone επί ρωσικού εδάφους και για το κατά πόσο θεωρεί πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ο κ. Κλέβερλι απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε εικασίες για την επίθεση, αλλά πρόσθεσε:
«Το Κίεβο έχει το θεμιτό δικαίωμα να αμύνεται εντός των δικών του συνόρων ασφαλώς, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να προβάλλει βία πέρα από τα σύνορά του ώστε να υπονομεύει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει βία εντός της Ουκρανίας».
Όπως συμπλήρωσε, «θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι» πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας είναι μέρος αυτής της αυτοάμυνας. «Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό», κατέληξε.
Οι δηλώσεις του επισημαίνονται σήμερα από το βρετανικό Τύπο ως διαφοροποίηση από την αμερικανική θέση καταδίκης των επιθέσεων επί ρωσικού εδάφους.
Προκάλεσαν επίσης την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Ρωσίας και νυν Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας.
«Οι ανόητοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, του αιώνιου εχθρού μας, θα πρέπει να θυμούνται πως η χώρα τους ηγείται ενός ακήρυχτου πολέμου κατά της Ρωσίας. Με δεδομένο αυτό, οποιοιδήποτε από τους δημόσιους αξιωματούχους της, είτε στρατιωτικούς, είτε πολιτικούς, συμβάλλουν στον πόλεμο, μπορεί να θεωρηθεί ως θεμιτός στρατιωτικός στόχος», προειδοποίησε ο κ. Μεντβέντεφ.