Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, με οικοδεσπότη τον Τούρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για την υψηλού επιπέδου συνάντηση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Μετά τις συνομιλίες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Nτμίτρο Κουλέμπα και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα κάνουν ξεχωριστά δηλώσεις.
Τα τρία βασικά αιτήματα της Ουκρανίας στη συνάντηση με τη Ρωσία είναι:
1. η κατάπαυση του πυρός,
2. η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στις πολιορκημένες πόλεις, και
3. η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός χωρίς η Ουκρανία να ικανοποιήσει κάποιες από τις δικές της απαιτήσεις, πολύ περισσότερο να συμφωνήσει σε αποχώρηση των στρατευμάτων.
Ο Κουλέμπα στη συνάντησή του νωρίτερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί ότι η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας είναι «ισχυρή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο του.
«Ελπίζουμε ιδιαίτερα ότι αυτή η συνάντηση είναι ένα σημείο καμπής και…ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα», έχει δηλώσει ο Τσαβούσογλου. Όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Ο Κουλέμπα έχει υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε επιτυχία θα εξαρτηθεί από αυτό που αποκαλεί όι «οδηγίες» που παίρνει ο Λαβρόφ από τη Μόσχα. Πριν από τη συνάντηση είχε πει ότι έχει περιορισμένες προσδοκίες, λέγοντας στον Τούρκο ομόλογό του ότι ήλπιζε σε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Ρώσου προέδρου.
Οι προσδοκίες είναι σίγουρα χαμηλές και, ως ένα βαθμό, ένα επιτυχές αποτέλεσμα εξαρτάται από την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις, οι τρεις γύροι των οποίων δεν έχουν αποφέρει ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες αντιφατικές αναφορές που υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο κοντά στο να δούμε μια συμφωνία από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, αναφέρει το Ρeaction επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πριν από τέσσερις ημέρες μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ.
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπένετ φέρεται να έμαθε ότι ο Πούτιν πρόσφερε στον Ζελένσκι μια «τελική» εκδοχή της προσφοράς του για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος θα πρέπει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει τις επόμενες ημέρες. Εάν ο Ζελένσκι αποδεχτεί την «προσφορά», αυτό θα σήμαινε ότι θα αναγνωρίσει τα δύο κράτη του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα, δεσμευόμενος ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ουδετερότητα.
Οι πραγματικές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι πολλοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας αντιλαμβάνονται, υποστηρίζει η Jerusalem Post. Οι πηγές της αναφέρουν ότι: «Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση ό,τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις αφού δεν θέλει να αμβλύνει την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης».
naftemporiki.gr