Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και τη γερμανική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης, με την Άγκυρα να υποστηρίζει πως η ουδετερότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.
Ανέφερε δε ότι αν και ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».
Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».
Η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού φορτηγού πλοίου από γερμανική φρεγάτα
Νωρίτερα, το «Der Spiegel» μετέδωσε ότι η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, η οποία συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.
Η Τουρκία -πρόσθεσε το περιοδικό- δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.
Βερολίνο: «Προβληματική από πολλές απόψεις» η συμπεριφορά της Άγκυρας
«Από πολλές απόψεις προβληματική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείσα για το επεισόδιο.
Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών- βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Ευρωπαϊκή απειλή για κυρώσεις σε όσους εμποδίζουν τον διάλογο
Στο μεταξύ, προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων σε όσους εμποδίζουν τον διάλογο στη Λιβύη απηύθυναν τη Δευτέρα η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Ο ενδολιβυκός διάλογος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.