Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τον αναθεωρημένο κατάλογο της ΕΕ για τις μη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες αποφασίζοντας να προσθέσει τη Ντομίνικα στον κατάλογο και να αφαιρέσει τα Μπαρμπάντος.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει δικαιοδοσίες παγκοσμίως που είτε δεν έχουν ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ για τη φορολογική διακυβέρνηση είτε δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη συμμόρφωση με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων φορολογικής χρηστής διακυβέρνησης. Αυτά τα κριτήρια σχετίζονται με τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολογία και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην αποτροπή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών.
Οι αλλαγές στη λίστα λαμβάνουν υπόψη τις αξιολογήσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών (Παγκόσμιο Φόρουμ) όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος. Για τους σκοπούς του καταλόγου, η ΕΕ απαιτεί από τις δικαιοδοσίες να είναι τουλάχιστον `σε μεγάλο βαθμό συμμορφωμένες` με το διεθνές πρότυπο για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος (EOIR).
Η Ντομίνικα συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ΕΕ καθώς έλαβε βαθμολογία `μερικώς συμμορφούμενη` από το Παγκόσμιο Φόρουμ και δεν έχει ακόμη επιλύσει αυτό το ζήτημα.
Τα Μπαρμπάντος προστέθηκαν στη λίστα της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2020 αφού έλαβαν βαθμολογία `μερικώς συμβατή` από το Παγκόσμιο Φόρουμ.
Το έγγραφο της τρέχουσας κατάστασης που περιλαμβάνεται στο παράρτημα II των συμπερασμάτων προσδιορίζει τις δικαιοδοσίες που δεν συμμορφώνονται ακόμη με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα αλλά έχουν δεσμευτεί επαρκώς για την εφαρμογή των αρχών της φορολογικής χρηστής διακυβέρνησης. Αυτό το έγγραφο έχει επίσης ενημερωθεί σήμερα ώστε να αντικατοπτρίζει διάφορες άλλες αλλαγές που ενέκρινε το Συμβούλιο.
Το Μαρόκο, η Ναμίμπια και η Αγία Λουκία έχουν αφαιρεθεί από το έγγραφο, καθώς εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους. Η Τζαμάικα προστέθηκε καθώς δεσμεύθηκε να τροποποιήσει ή να καταργήσει το επιβλαβές φορολογικό καθεστώς της (καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης) έως το τέλος του 2022.
Στην Αυστραλία και την Ιορδανία δόθηκε παράταση της προθεσμίας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους έως ότου εκκρεμεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από το φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις επιβλαβείς φορολογικές πρακτικές. Στις Μαλδίβες δόθηκαν τέσσερις επιπλέον μήνες για την επικύρωση της πολυμερούς σύμβασης του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική βοήθεια.
Ζητήθηκε τέλος από την Τουρκία να επιλύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο έως τις 31 Μαΐου 2021 για να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά την αυτόματη σχέση ανταλλαγής πληροφοριών με και τα 27 κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2021.