7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 9:40

To Πεντάγωνο πιέζει τον Μπάιντεν για F-16 στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλουν οι  Ηνωμένες Πολιτείες μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν είναι υπέρ της αποστολής των μαχητικών που ζητά ο ουκρανικός στρατός. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico όμως , μια ομάδα αξιωματούχων του Αμερικανικού Πενταγώνου πιέζει τον Μπάιντεν να εγκρίνει την αποστολή μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και Drones.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας για την αποστολή των F-16, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία ημέρα μετά το κατηγορηματικό «όχι» πάντως, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε και πάλι  για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. Όπως είπε, «θα συνομιλήσει πρώτα με τον Ζελένσκι», αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

REUTERS/Kevin Lamarque

Η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει το ΝΑΤΟ να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά η ιδέα αυτή δεν έχει ακόμη κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους . Μόνο η Γαλλία, η Πολωνία και η Ολλανδία έχουν εκφράσει τη διάθεση να στείλουν αεροσκάφη στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν άνοιξε ένα παράθυρο στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο: « Τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν», είπε ο Μακρόν.

Η Βαρσοβία φρόντισε να τονίσει ότι η χώρα του θα ενεργούσε μόνο μετά από διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Συντονίζουμε όλες τις ενέργειες που στοχεύουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας του στο 4%.

Ανώτερος σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι το θέμα των F-16 έχει τεθεί σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά δεν υπάρχει ακόμα «τίποτα σοβαρό» στο τραπέζι. Άλλη πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου επεσήμανε ότι μπορεί να χρειαστούν « εβδομάδες » για να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απόφαση για την αποστολή δικών τους μαχητικών αεροσκαφών και να εγκρίνουν την εξαγωγή F-16 από άλλες χώρες.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Ωστόσο, η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα είχε νόημα μόνο εάν οι πιλότοι και οι τεχνικοί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επανεκπαιδεύονταν, ανάλογα.Επί του παρόντος, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί μόνο μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, κυρίως τα MiG 29 και Su-27.

Πέρα από την έλλειψη εκπαίδευσης, οι λόγοι που περιπλέκουν την αποστολή F-16 στον στρατό του Ζελένσκι, συνδέονται  με το κόστος των αεροσκαφών και  τις υλικοτεχνικές δυσκολίες που συνεπάγεται η αποστολή τους στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των συνθηκών στις βάσεις στο Κίεβο από την αρχή της ρωσικής  εισβολής.

Ο σημαντικότερος ίσως λόγος που ενισχύει τις αμφιβολίες αποστολής των F-16 , είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία . Θέλει όμως η Δύση να αποφύγει μια τέτοια κλιμάκωση; Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ακόμη και ο Μπάιντεν θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει γνώμη, όπως έχει ήδη κάνει στο παρελθόν με τα άρματα μάχης Abrams.

Ο υπουργός Άμυνας  του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να απορριφθεί ως  «ουτοπική» η  ιδέα των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Με το γνωστό βρετανικό χιούμορ, ο Γουάλας υπενθύμισε  πώς γίνονται  μέχρι τώρα όλες οι συζητήσεις για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο: «Η αρχική απάντηση είναι όχι, και τελικά είναι ναι». 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Πολωνία χωρίς να διευκρινίσει αν η επίσκεψη θα συμπέσει  με την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.  Ισως μέχρι τότε να έχουν αλλάξει πολλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!