Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, με τον Ζελένσκι να προτίθεται να συζητήσει για «καθεστώς ουδετερότητας». O Oυκρανός πρόεδρος περιμένει περισσότερα και από τους ηγέτες της Δύσης. Τι λέει για Μακρόν, Τζόνσον, Σολτς. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής. Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.
Γυρίζει την πλάτη στον Πούτιν η Εθνική Φρουρά;
Με την εισβολή στην Ουκρανία, διαταράχθηκαν οι ισορροπίες στη Ρωσία, τονίζει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, σύμφωνα με τον οποίο το αρχικό σχέδιο του Πούτιν έβλεπε γρήγορη επικράτηση και θερμή υποδοχή από τους Ουκρανούς. Γνώριζε, ωστόσο, ότι κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν, και έτσι συμπεριέλαβε μέλη της Εθνοφρουράς στην ρωσική αποστολή στην Ουκρανία.
Τα πράγματα στο πεδίο γνωρίζουμε ότι δεν έχουν πάει έτσι, και η Εθνοφρουρά που επιβάλλει τη δημόσια τάξη, βρέθηκε στο μέτωπο του πολέμου χωρίς εκπαίδευση ή προμήθειες. Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, οι απώλειές τους είναι εξίσου δραματικές με εκείνες του τακτικού στρατού και υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο τους εκμεταλλεύονται στις μάχες.
Ουκρανοί στρατιώτες επιβιβάζονται σε τανκ στο Μικολάιβ καθώς κινούνται προς τα νότια.
REUTERS/NACHO DOCE
Περισσότερα από τις δηλώσεις Λαβρόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει ακούσει ορισμένες από τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. «Επομένως, εξακολουθώ να βλέπω ότι υπάρχει πιθανότητα για μια συμφωνία, επειδή υπάρχει κατανόηση των χονδροειδών λαθών των δυτικών εταίρων μας εδώ και πολλά χρόνια, μπορείς να το δεις τώρα, αν και για ευνόητους λόγους δύσκολα θα το πουν φωναχτά», είπε ο Λαβρόφ. «Έχουμε συμφέρον αυτές οι συνομιλίες να έχουν επιτυχή έκβαση, ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους βασικούς μας στόχους», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά απαρίθμησε επίσης τα αιτήματα που σκοπεύει να θέσει η Μόσχα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, αιτήματα που έχουν εμποδίσει την πρόοδο ως τώρα. «Όταν διαπραγματευόμαστε με την ουκρανική πλευρά τώρα. . . Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα σταματήσει να προσανατολίζεται στρατιωτικά με τη Δύση και το ΝΑΤΟ», είπε ο Λαβρόφ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες».
Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.
Η Ουκρανία υπολογίζει το κόστος του πολέμου σε πάνω από 560 δισ. δολάρια
Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία ζημιές αξίας 564,9 δισ. δολαρίων σε υποδομές, απώλεια οικονομικής ανάπτυξης και άλλους παράγοντες, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της χώρας. Η Γιούλια Σβιρυντένκο ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι μάχες κατέστρεψαν ή είχαν καταστρέψει 8.000 χιλιόμετρα δρόμων και 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.
Interfax: Οι συνομιλίες ξεκινούν την Τρίτη στην Τουρκία
Οι συνομιλίες στην Τουρκία θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Αραχαμίγια. Και οι δύο πλευρές θα φτάσουν αργότερα τη Δευτέρα. Ο Αραχαμίγια είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.
Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων
Οι συνομιλίες δεν είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να επιτρέψουν τη συμμετοχή των προέδρων των δύο χωρών, είπε ο Λαβρόφ.
Όπως είπε, για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένκσι πρέπει πρώτα οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για ανταλλαγή απόψεων για τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή θα ήταν αντιπαραγωγική.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με το Πεκίνο είναι στο καλύτερο του επίπεδό από ποτέ.
Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της, επιμένοντας ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία. Έχει επίσης αρνηθεί να καταδικάσει δημόσια την κίνηση.
Παγώνει τη διαδικασία εκκένωσης υπό πολιορκία πόλεων η Ουκρανία, επικαλούμενη σοβαρούς κινδύνους.
Η Δύση έχει σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας που δίνει σθεναρή μάχη έναντι των ρωσικών δυνάμεων. Αν και εμφανίζει ενιαίο μέτωπο, για τους Ουκρανούς δεν έχουν προσφέρει όλοι την ίδια στήριξη. Σε συνέντευξή του στον Economist ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ξεκάθαρα τι πιστεύει για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Διαβάστε εδώ τι λέει ο Ζελένσκι για Μακρόν, Τζόνσον, Σολτς και άλλους ηγέτες.
11:34
Αγωνιώδης έκκληση του δημάρχου Μαριούπολης: «Η πόλη πρέπει να εκκενωθεί πλήρως»
Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχο της πόλης που πολιορκείται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι 26 λεωφορεία περίμεναν για να απομακρύνουν πολίτες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευσή τους. «Η Ρωσία παίζει μαζί μας» είπε.
Ουκρανία: Εμπιστοσύνη στην Τουρκία για την προσφορά εγγυήσεων ασφαλείας δείχνει το Κίεβο
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μπροστά από μια πολυκατοικία που υπέστη ζημιές στη Μαριούπολη.
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
Από το «Ζε» στο «Ζ»: Τι δεν «διάβασε» σωστά ο Πούτιν;
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο ηγέτης του ουκρανικού, θεωρείται ο νούμερο ένα στόχος των ρωσικών δυνάμεων και για αρκετούς αναλυτές αποτέλεσε ένα απρόβλεπτο παράγοντα στους ρωσικούς σχεδιασμούς κατά την εισβολή στην Ουκρανία γιατί επέλεξε να μείνει στην πατρίδα του και να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τη Δύση. Ο Ζελένσκι έχει κερδίσει σίγουρα τον πόλεμο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Του έχουν επίσης αποδοθεί χαρακτηριστικά ήρωα και πατριώτη. Είναι όμως έτσι;
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος στα κύρια ζητήματα» ανέφερε συγκεκριμένα ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.
Δήμαρχος της Μαριούπολης: Παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας η πόλη
Ο δήμαρχος της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο της πόλης παρά το γεγονός ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της έχει φύγει, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν περαιτέρω προς το κέντρο του λιμανιού. Σε συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταστρέψει την παροχή ρεύματος και νερού της πόλης νωρίς κατά την επίθεσή τους.
Ο Μποϊτσένκο εκτίμησε επίσης ότι περίπου το 50% του πληθυσμού της πόλης έχει απομακρυνθεί από την έναρξη των μαχών, ορισμένοι σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο. «Σήμερα η πόλη της Μαριούπολης παραμένει πόλη της Ουκρανίας. Ο στρατός μας κάνει τα πάντα για να παραμείνει έτσι και στο μέλλον», είπε.
Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Αμετάβλητη η διάθεση των ρωσικών δυνάμεων
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική αλλαγή» στις διαθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.
«Τις τελευταίες 24 ώρες δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στις διαθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ορμής και ηθικού μεταξύ του ρωσικού στρατού και από τις επιθετικές μάχες από τους Ουκρανούς. Η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος στο νότο, κοντά στη Μαριούπολη, όπου συνεχίζονται σφοδρές μάχες καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το λιμάνι», αναφέρει η έκθεση.
08:53
Ξεπέρασαν τις 15.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα
Συνολικά 15.051 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 4.731 ανήλικοι, έχουν φτάσει στην Ελλάδα, από την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το περασμένο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 62 ανήλικοι.
Μήπως Μόσχα και Κίεβο ορίζουν διαφορετικά το «καθεστώς ουδετερότητας»;
Ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ζακάρι Παϊκίν, υποστηρίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο πιθανότατα έχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το τι σημαίνει για την Ουκρανία να είναι ένα ουδέτερο κράτος. «Υπάρχει το ερώτημα εάν η ουδετερότητα σημαίνει ή όχι τη δυνατότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι, έναντι της δυνατότητας να ενταχθεί στην ΕΕ ή όχι», εξήγησε μιλώντας στο Al Jazeera.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν ζητούσε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν το Σάββατο δήλωνε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
«Κύριε Πρόεδρε, θέλετε να απομακρυνθεί ο Πούτιν; Κύριε Πρόεδρε, ζητούσατε αλλαγή καθεστώτος;» τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος στην Ουάσινγκτον την Κυριακή. «Όχι», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όσκαρ 2022: Ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία
Ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.
Ο Ζελένσκι «αναζητά την ειρήνη χωρίς καθυστέρηση»
Στo τελευταίo του μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε να εργαστεί αυτή την εβδομάδα για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μίλησε για επικείμενο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
«Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων είναι μπροστά, γιατί αναζητούμε ειρήνη. Πραγματικά. Χωρίς καθυστέρηση. Όπως πληροφορήθηκα, υπάρχει ήδη ευκαιρία και ανάγκη συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι κακό. Ας δούμε το αποτέλεσμα. Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αναμφίβολα. Οι αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας είναι υποχρεωτικές. Ο στόχος μας είναι προφανής: η ειρήνη και η αποκατάσταση της κανονικής ζωής στην πατρίδα μας το συντομότερο δυνατό», είπε.
Οι μαθητές στο Κίεβο θα μπορούν να ξαναρχίσουν το σχολείο σήμερα, μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Διαδίκτυο. Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων την Κυριακή, λέγοντας ότι τα μαθήματα θα είναι «πιο προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες…χρησιμοποιώντας διαφορετικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες».
Δύσκολη η κατάσταση για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στο Τσερνίχιβ
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ, όπου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό μετά από έναν μήνα σφοδρών μαχών. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντέσνα, και ήταν από τις πρώτες ουκρανικές πόλεις που δέχθηκαν επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα που πέρασαν από τη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να φτάσουν στο Κίεβο.
Ένα μήνα μετά, η πόλη δεν έχει ακόμη «πέσει», αλλά ουσιαστικά είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα.
Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου μετά από μεγάλες απώλειες
Η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή του Κιέβου, αφού υπέστη μεγάλες απώλειες, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού στρατού. Στην τελευταία του ενημέρωση, το Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι δύο τακτικές ομάδες του ρωσικού στρατού αποσύρθηκαν στη Λευκορωσία, κάτι που, όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό για μονάδες που έχουν υποστεί «σημαντικές απώλειες».
Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει «σημαντική μείωση στην ένταση» των μονάδων που μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «ανεύθυνες» και δυνητικά επικίνδυνες ενέργειες γύρω από τον κατεχόμενο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ. Η τοποθεσία βρέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Βερεστσούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στρατιωτικοποίησε» την τοποθεσία και μεταφέρει παλιά και κακοσυντηρημένα όπλα, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να βλάψουν μια δεξαμενή γύρω από τον κατεστραμμένο τέταρτο αντιδραστήρα της.
Κατηγόρησε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμπόδισαν τους πυροσβέστες να σβήσουν πυρκαγιές που έκαιγαν στην περιοχή.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.
Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).
Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να εγκατέλειψαν μια πόλη που κατέλαβαν λίγο έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος Γιούρι Φόμιτσεφ δήλωσε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι τα στρατεύματα ολοκλήρωσαν το έργο που «είχαν προγραμματίσει να κάνουν» και είχαν εγκαταλείψει την πόλη Σλάβουτς. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους το Σάββατο και συνέλαβαν για λίγο τον δήμαρχο. Ωστόσο, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν, και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.