13.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Ιανουάριος 2025 | 11:59

FT: ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Τουρκία για τις κυρώσεις και τις σχέσεις με τη Ρωσία

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια προσέγγιση που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ισορροπημένη» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η άρνησή του να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη υπόσχεση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ  για να πατάξει την διαφυγή των ρωσικών κυρώσεων. Ουσιαστικά υπάρχει η ανησυχία ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας συνιστά μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση, εξηγούν οι FT.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον Πούτιν την Παρασκευή, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση της ρωσικής πλατφόρμα πληρωμών Mir  στην Τουρκία. Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Ish Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση έναντι της Visa και της Mastercard.

Δύο από αυτές – η DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, γνωστή για τον ρόλο της σε σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν από το 2010 – εντάχθηκαν στο Mir αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή τον Φεβρουάριο. Η Ish (İş) Bank είπε ότι η πολιτική της απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις κυρώσεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές με κάρτα MIR σύμφωνα με αυτήν την πολιτική». Η DenizBank δήλωσε: «Δεν εκτελούμε συναλλαγές με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία». Η Halkbank, η Vakifbank και η Ziraat Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχολιασμό.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι ενώ η Άγκυρα τηρεί μια μακροχρόνια πολιτική εφαρμογής μόνο κυρώσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, «είμαστε επίσης εξίσου σταθεροί στην πολιτική μας να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να γίνει κανάλι αποφυγής κυρώσεων».

Οι δυτικές κυρώσεις, που εφαρμόστηκαν σε σταδιακά τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, επιδίωξαν να αποκόψουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και αμυντικές εταιρείες και εκατοντάδες ανώτερους αξιωματούχους και τους πλουσιότερους επιχειρηματίες από την παγκόσμια αγορά.

Ως μέρος της ευρύτερης καταστολής της διαφυγής κυρώσεων, οι δυτικές προσπάθειες θα στοχεύσουν άτομα που χειρίζονται πληρωμές για λογαριασμό Ρώσων καθώς και επιχειρήσεις που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία παράλληλων δικτύων πληρωμών για τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που μίλησε στους FT.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν επίσης σε οντότητες που βοηθούν τη Μόσχα στην επεξεργασία των ρωσικών εσόδων από εξαγωγές ή στη διευκόλυνση των εισαγωγών βιομηχανικών ή αμυντικών προϊόντων που απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων της Δύσης, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι.

Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν τη στόχευση περισσότερων ατόμων που εμπλέκονται στις βιομηχανίες λογισμικού, ηλεκτρονικού εμπορίου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Παράλληλα, η Επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Μέιρεντ Μαγκίνες, σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγέμο, έγραψε σε τουρκικές επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα προειδοποιώντας για «τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τη χώρα για να αποφύγει τις κυρώσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!