Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν θα έχουν συνομιλίες την Πέμπτη, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει σκληρά για να τερματίσει τη μακροχρόνια διαμάχη για το Brexit και το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά τον Οκτώβριο, με σαφείς ενδείξεις προόδου για μια συμφωνία, με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ να λέει αυτή την εβδομάδα ότι μια συμφωνία είναι «εφικτή» μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Σουνάκ θα συναντηθεί με τον Μάρτιν στη βορειοδυτική Αγγλία ενόψει της συνόδου κορυφής του Βρετανο-Ιρλανδικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να καλέσει για πραγματισμό και όλες τις πλευρές να «συνεργαστούν για τα κοινά μας συμφέροντα».
Το διακύβευμα είναι υψηλό για την κυβέρνηση Σουνάκ, κυρίως επειδή οι εντάσεις με την ΕΕ έχουν κατά καιρούς απειλήσει να μετατραπούν σε έναν συνολικό εμπορικό πόλεμο σε μια κρίσιμη στιγμή. Αλλά η εξεύρεση λύσης είναι επίσης κλειδί για τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου της ίδιας της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Λονδίνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σουνάκ θα τονίσει τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει την εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του.
Κυβερνητικές πηγές της Ιρλανδίας τόνισαν χθες το βράδυ την πολύ βελτιωμένη «διάθεση» από τη νέα διοίκηση στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας ματαίωσε κάθε ελπίδα για καλύτερες σχέσεις.
Η αρχική συμφωνία για το Brexit βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Σε αυτήν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν ότι για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να παραμείνει στην ενιαία αγορά του μπλοκ. Αυτή η λύση χαιρετίζεται ευρέως από τους εθνικιστές της περιοχής, αλλά έχει εξοργίσει πολλούς επειδή αντιμετωπίζει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ουσιαστικά η περιοχή είναι χωρίς κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να εμποδίζει τον σχηματισμό της έως ότου αλλάξει το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει επίσης ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit, η οποία ουσιαστικά δημιούργησε τελωνειακά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, έχει διαταράξει το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.