10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 | 22:11

Bloomberg: Πόσο μπορεί να πιέσει η Τουρκία το ΝΑΤΟ;

Αποφασισμένος να πατήσει το «φρένο» στην ένταξη της Φινλανίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για χώρες που προσφέρουν προστασία σε «τρομοκράτες». Μπορεί όμως όντως η Τουρκία να μπλοκάρει την είσοδο των δύο χωρών στη Βορειοτλαντική Συμμαχία.

«Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν, ενω σχολιάζοντας την είδηση πως Σουηδοί και Φινλανδοί διπλωμάτες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για συνομιλίες με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις της, ξεκαθάρισε: «Έρχονται για να μας πείσουν; Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πρέπει καν να μπουν στον κόπο».

Στην καρδιά της αντιπαράθεσης βρίσκεται, σημειώνει το Bloomberg, η έντονη δυσφορία του Ερντογάν απέναντι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την άρνησή τους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Άγκυρας για τους Κούρδους μαχητές που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας όπως επίσης στα σύνορα της χώρας με τη Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία θέλει αυτό που η ίδια αντιλαμβάνεται ως απειλή να αναγνωριστεί και από τα άλλη μέλη της συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την κατάσταση ως διαπραγματευτικό όπλο και προσπαθεί να αποσπάσει υποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης για την αγορά μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. «Αυτή η περίεργη νοοτροπία υπάρχει στην Τουρκία και στον πρόεδρό της, το γνωρίζουμε αυτό. Νομίζω πως απλά προσπαθεί να κερδίσει κάτι, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι απολύτως βέβαιος πως δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών» είπε χαρακτηριστικά ο Λουξεμβούργιος υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε πολύ πιο διαλλακτικός έναντι της Τουρκίας. «Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ μετά την επικοινωνία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες να αλλάξουν στάση στο θέμα των F-16. 

Η Τουρκία θέλει ουσιαστικά να διασφαλίσει ότι θα αλλάξει η στάση του ΝΑΤΟ στο κουρδικό- κάτι που δεν πολύ εύκολο. Ενώ ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν το PKK, που δρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τρομοκρατική οργάνωση, έχουν εξοπλίσει τη συνδεόμενη με αυτό ομάδα YPG στη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί το Turkey YPG και το PKK μέρη του ίδιου οργανισμού.

Η στήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές στη Συρία ενισχύθηκε όταν άρχισε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να καταλαμβάνει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014. Οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προσφέρει βοήθεια στους Κούρδους μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων. Η Τουρκία έστειλε δικό της στρατό στη Συρία να απωθήσει τους Κούρδους. Πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Φινλανδία, απάντησε με περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!